Война в Украйна ще доведе до шокова инфлация в Европа

Ръстът на доходите изпреварва скока на цените, смята финансовият министър

 

Потенциална война Русия-Украйна и санкции срещу Русия ще доведат до шокова инфлация в Европа. Това заяви финасовият министър Асен Василев пред радио „Дарик“. Той обясни, че подобно развитие на нещата ще доведе до спиране на газовите доставки, а оттам до шоково вдигане на цените и на петрола.

Ако напрежението обаче спадне, това ще се отрази и на цените на енергоносителите и на инфлационния натиск, каза Василев. По думите му за България антикризисният план при шокова инфлация е използването на български енергоизточници и ограничаване на износа на електроенергия. За целта страната ни трябва да получи разрешение от Европейската комисия, уточни Василев. Той допълни, че се водят разговори за общоевропейски отговор при рязък скок на цените на енергоносителите.

Бюджетът за 2022 г. е разчетен при 5.6% годишна инфлация.Очакванията са инфлационният пик дабъде през март-април, а през втората половина на годината инфлацята да е по-ниска, каза Василев.

Намаляването на ДДС

Финансовият министър е приема предложението на президента за намаляване на ДДС за хляба. „Намаляването на ДДС не се отразява на крайната цена. Виждаме какво се случва с ресторантьорските услуги“, повтори Василев аргумента си.

Според него решението за намаляване на цените на храните е в политиката на подпомагане на земеделското министерство.  В новия програмен период България ще съфинансира в много по-голяма степен земеделската продукция. Другите държави дават максимално позволеното в ЕС съфинансиране, докато ние до момента сме подпомагали нашите земеделски стопани само на минимума от 15%. При това положение не може да очакваме от земеделците чудеса от храброст“, заяви Василев.

Той не посочи точният процент, но поясни, че максималната ставка на националното финансиране на земеделска продукция в рамките на ЕС е 60%.

Ръстът на доходите изпреварва инфлацията

Финансовият министър не споделя и мнението, че инфлацията изяжда ръста на доходите. „Дори и при по-високата инфлация ръстът на доходите е изпреварващ“, смята Асен Василев. Той се аргументира, че през 2021 г. средногодишната инфлация е около 4%, при 13% ръст на доходите, а за тази година при 5.6% средногодишна инфлация се очаква 17-18% ръст на доходите.

Василев дори похвали фирмите, че реагирали адекватно на поскъпването на живота. В държавния сектор обаче няма да има увеличение на доходите, преди да е извършена структурната реформа. „Имаме заложени средства за тази реформа, но те ще бъдат давани само на тези структури, които са прегледали и оптимизирали дейностите си и са ги дигитализирали“, каза Василев.

Планът за възстановяване и устойчивост

Националният план за възстановяване и устойчивост ще бъде внесен в Еврокомисията през април, съобщи Василев. В следващите няколко седмици България очаква да получи от Брюксел одобрение на коригираните проекти в секторите енергетиката, транспорт и дигитализацията.

Според финансовия министер е напълно реалистично проектите, заложени в плана, да бъдат изпълнени до средата на 2026 г. По тази причина в Плана не са включени „тежки инфраструктурни проекти“, които изискват по-дълъг период на реализация, посочи Василев.

Разширението на столичното метро към зала „Арена Армеец“ е един от проектите, който отпадна за сметка на изграждането на интермодален терминал в Русе и модернизацията на жп линията Русе – Каспичан.

Един от новите енергийни проекти в плана е изграждането в Маришкия басейн на мощности за съхранение на електроенергия. По думите на Василев вече има силен интерес от американски и европейски компании към този проет.

„Това не е нещо, в което сме пионери. Прави се и в други европейски държави. „Фолксваген“ например планира до 2027 г. да изгради 8 такива мощности за 1 гигаватчаса годишно“, каза Василев.

Самите батерии за съхранение на електроенергията също ще бъдат произвеждани в България. Ще се ползват и подстанциите на ЕСО, така че включването в електропреносната мрежа ще е много лесно, смята финансовият министър.

Планираните мощности от 600 хил. мегаватчаса ще служат да се покрива пиковата консумация на ток в страната с продължителност до 12 часа, обясни Василев.

По думите му инвеститорите ще се търсят с отворен конкурс на ЕИБ, а държавата може да подпомогне проекта с поемане на разходите за определен период за фонд „Работна заплата“.

Новост в плана са два пилотни проекта за бинарни централи, които използват геотермална енергия. 

По време на визитата си в САЩ през миналата седмица са водени разговори точно за такива енергийни проекти. От американска страна са искали да знаят дали България смята да диверсифицира и ядрената си енергетика.

„Отговорихме им: Бихме работили с всеки, който може да предложи по-добра цена, стига да си вземе отработеното гориво обратно“, каза Василев.

„Изграждането тепърва на хранилища е неразумно скъпо. А и искаме да гарантираме, че няма да се създадат предпоставки за екологична катастрофа. Това е ключов въпрос в преговорите за нови ядрени мощности“, посочи той.

Заплатата на Делян Пеевски

Запитан знае ли как включеният в списъка „Магнитски“ депутат от ДПС Делян Пеевскиполучава заплата си, финансовият министър отвори отрицателно. „Не зная, но със сигурност не би трябвало парите да му бъдат превеждани в банка, защото няма банка, която да ги приеме“, каза Василев. В началото на седмицата администрацията на Народното събрание отказа да отговори на изданието „Сега“ как и къде плаща заплатата на Пеевски, тълкувайки, че това не е информация от обществен интерес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *