ВМРО засега остава извън парламента

Шест формации влизат в НС, националистите излизат

 

ГЕРБ печели изборите, “Има такъв народ“ е втора политическа сила, а ВМРО остава извън парламента. Това показват официалните резултатите на Централната избирателна комисия при обработени 42.47% от гласовете.

Резултатите от вота се очертават като шамар за всички партии, които присъстваха в сегашния парламент. Ако тези пропорции се запазят до края, това ще е първият парламент след 39-то НС, в който няма да има партии с крайна националистическа програма.

Коалицията на премиера Бойко Борисов ГЕРБ-СДС печели, но с едва 24.15% от гласовете. Втора политическа сила е “Има такъв народ“ на Слави Трифонов с 19%. Трета по сила партия е БСП с 14.88%.

Четвърта сила в парламента се очертава проевропейската “Демократична България“ с 10.97%, а пето е ДПС с 8.71%.

Последната политическа формация, която успява да прескочи изборната бариера, е протестърската коалиция “Изправи се. Мутри вън“ с 5.08%.

Най-големият губещ засега изглежда ВМРО, която печели дял от 3.58%. Партията на Красимир Каракачанов реши да се раздели с НФСБ два месеца преди изборите с идеята, че може сама да прескочи бариерата, но засега не успява.

“Патриотичната коалиция“ на Воля и НФСБ също не успява да мине чертата и с 2.44%.

Партията на Васил Божков (Бъгарско лято), която участва в кампанията с регистрацията на БНО, успява да доближи резултата на ВМРО и засега има дял от 3.19% от гласовете. Крайните националисти от “Възраждане“ имат 2.92%.

Републиканците в България явно не са припознали “Републиканци за България“ на Цветан Цветанов, която остава с 1.05%. Това е прагът, при който партията ще има право да получава партийна субсидия.

Проруската лява формация АБВ, която привлече в редиците си доц. Атанас Мангъров, има едва 0.51%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *