Властта ще осигурява „ликвидна подкрепа за бизнеси“ заради коронавируса

Кабинетът с плах опит за социални мерки

Първи опит да обяви какво предприема в социален и икономически план заради извънредното положение направи правителството. Вицепремиерът Томислав Дончев даде дълга пресконференция заедно с финансовия министър Владислав Горанов, социалния министър Деница Сачева и министъра на икономиката Емил Караниколов.  Няма да има данъчна ваканция, нито разсрочване на бързи кредити или битови сметки. Няма и нови мерки срещу спекулата. Бизнесът ще бъде подпомаган, но без ясен критерий кои точно компании ще заслужат държавна помощ. Ще има и обезщетения на работници, останали у дома в отпуск, но пак нямаше яснота парите за всички ли ще са, или за „избрани работодатели“

Стана ясно, че до няколко дни ще се отпуснат до 20 милиона лева от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, които ще бъдат на разположение на общините, за да подкрепят и разширят обхвата на т.нар. патронажна грижа. Към момента тази мрежа обхваща около 43 000 потребители. Ще може да се разшири и към хора с увреждания, и към хора под карантина.

Горанов обяви мерки за осигуряване на „ликвидна подкрепа за бизнеси“. Това щяло да стане подкрепа от Българската банка за развитие и „претрансформиране на риска от безработица“. По думите му ще се даде възможност на „доказано засегнатите“ от намаленото потребление и от временното затваряне на тяхната дейност да кандидатстват за субсидиране на 60% от възнагражденията на техните служители за период от един месец.

Ще има и удължаване на срока за годишното счетоводно, приключване и представянето на годишните финансови отчети и декларации по Закона за корпоративното подоходно облагане. Този срок трябва да бъде удължен до 30 юни. Ще предложим и удължаване на срока за плащане на местни данъци и такси с отстъпка, тъй като той изтича в края на месеца и това е предпоставка за струпване на много хора на място, обясни още финансовият министър.

На бизнесите, които са реално засегнати, ще бъде предложено да не уволняват хора. Вместо да бъдат освободени от работа, държавата през осигурителната система ще поеме този месец и ще плати 60% от възнаграждението, добави Горанов.

През следващите дни и седмици ще има преоценка на големите проекти, включително и в сферата на отбраната, за да може бюджетни средства да се пренасочат от една сфера към друга.

Още веднъж бе заявено, че храна и стоки от първа необходимост има. Караниколов е провел среща с представителите на търговските вериги, на която е станало ясно, че натискът е спаднал – стоките са налични в складове и магазини.

Обявени бяха и нови ограничителни мерки. България ще въведе ограничение за полети от Италия и Испания от вторник 00.00 ч. Министърът на транспорта Росен Желязков обясни, че така се дава възможност на нашите сънародници, които живеят в тези две страни да могат през следващите два дни да се приберат у нас, ако желаят.

България е коридор между Европа и Близкия изток, така че ние ще гарантираме нормалното преминаване на стоки през нашите граници. Камионите ще бъдат групирани и ескортирани. Целта е за определен период те да напуснат пределите на страната ни. Става въпрос за транзитния трафик. При необходимост и желание ще зареждат на конкретно определени места. Няма български камиони на словенско-италианската граница. На този етап нямаме камиони в Италия. Транзитът през Сърбия е осигурен, каза още транспортният министър.

Томислав Дончев пък съобщи, че държавата създава логистично-координационен център за нуждите от защитни средства и оборудване.

Обемите защитни средства и нуждите от тях нарастват неимоверно. Тази нова структура ще има за цел да обезпечи по най-бърз начин заявяването и произвеждането на необходимите количества защитни материали и оборудване, заяви вицепремиерът. Главен комисар Николай Николов ще оглавява новосъздадения център.

Министър Деница Сачева обяви, че по линия на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ ще бъдат заделени 20 млн. лева, които ще бъдат изразходвани приоритетно за допълнително възнаграждение на персонала на първа линия в лечебните заведения – лекари, медицински сестри, санитари, служители на регионалните здравни инспекции и служители на центрове за спешна медицинска помощ. Допълнителното възнаграждение ще бъде в размер на по 1000 лева месечно. Средствата по оперативната програма ще се използват и за осигуряване на безопасни условия на труд, подобряване на работната среда, оборудване, обзавеждане, консумативи, транспорт. Ще бъдат създадени и мерки за преодоляване на стреса на служителите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *