Властта обсъжда закон срещу дългогодишните кметове

Биха пострадали най-вече управници от ГЕРБ и ДПС

Законови поправки за ограничаване на мандатите в местната власт предвижда движение „Социалдемократи“, стана ясно днес на дискусия, в която участваха народни представители от мнозинството. Формацията няма депутати, но е един от мандатоносителите на „Продължаваме промяната“ (ПП), при това получи най-голяма субсидия. Лидерът й Елена Нонева съобщи, за целта ПП ще предложи промени в ЗМСМА, които да бъдат разгледани с ИТН, БСП и ДБ в съвета на коалицията.

Нонева уточни, че законопроектът се доработва на начално ниво и ще бъде внесен „в най-скоро време“. От дискусията не се разбра какво точно ще ограничи той. Но вариантите към момента са: кметове и общински съветници да се избират за максимум два мандата; да могат да управляват и повече, но при последователни най-много два мандата; рестрикциите да касаят само кметовете, или само съветниците. Идеята е да се преустановят корупцията, феодализацията и другите порочни практики, характерни при дългогодишно управление в местната власт.

Депутатите, участващи в обсъждането, бяха предпазливи. В общ план подкрепиха идеята, но внесоха специфики. Според Настимир Ананиев (друг мандатоносител на ПП, а и шеф на комисията по местно самоуправление) трябва да се мисли най-вече в посока на възможност за отзоваване на съветници. Атанас Славов от ДБ пък заяви, че е добре въпросът да се обсъди от комисията за промени в конституцията, за да се прецени дали подобни ограничения биха могли да се оспорват пред Конституционния съд. Славов е член на временния парламентарен орган, който обсъжда ремонт на основния закон.

Ограничаване на мандатите в местната власт е стара идея, обсъждана многократно и в Сдружението на общините. Макар засега да изглежда твърде насипна и далеч от приемане в Народното събрание, тя не би влязла в голямо противоречие с изборните интереси на управляващите партии. ПП и ИТН нямат кметове и съветници (с изключение на Благоевград, където кметът от ИТН бе избран миналата година). На БСП многомандатните кметове са малко, проблем за нея и ДБ са единствено съветниците. Обратно – подобен закон би спрял кметове емблеми на ГЕРБ и ДПС за местния вот през 2022 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *