Владислав Горанов уволнил социалния министър Бисер Петков

Бойко Борисов винаги е бил съветван от някого относно кадровата политика в Министерски съвет. Първо това беше Цветан Цветанов, след това Румяна Бъчварова, сега очевидно това прави финансовия министър Владислав Горанов. Имало е вероятно конфликт между Горанов и социалния министър Борис Петков, който управлява министерството е с дефицит и недостиг. Това каза социологът доц. Стойчо Стойчев в предаването „Лице в лице“ по бТВ.
Не само в България, но и в демократичните държави, най-важен министър не е някой от силовите, а финансовия министър. Той е ключовата фигура, с която всеки друг министър трябва да се съобразява и да си взаимодейства. Цялата работа в Министерски съвет е как с ограничения ресурс да се решат всички въпроси. Социалния министър, както всеки друг, трябва да е в много добри отношения с финансовия. Трябва да е „екипен играч“., коментира Стойчев какъв трябва да е социалния министър. Той обясни, че социалния и здравния министър са рискови длъжности в изпълнителната власт, защото постоянно може да се случи нещо, което да предизвика криза. В социалното министерство е по-сложно, защото има много повече дейности и политики, за които отговаря. То работи все с недофинасирани сектори, което е изключително трудно. Премиерът е консистентен по отношение на кадровата си политика в министерски съвет, за да предприеме такава остра стъпка явно дълго време са се натрупвали проблеми. Бисер Петков е определян като много способен специалист, но е необходимо да работи в синхрон с всички други министри.
Деница Сачева, също както Бисер Петков, има професионален поглед в администрацията и би трябвало да е наясно с проблемите. Никой от министрите на Борисов не може да носи лична отговорност, защото премиерът е източникът на тяхната власт, такава е структурата и на партията ГЕРБ. Когато хората отиват на избори не гласуват за тази партия, а за Бойко Борисов. Министрите не са били никога автономен център на власт, където да се извършват реформи и политики отвъд МС, каза още Стойчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *