Владимир Путин: Създадохме ситуация, че никой да не си помисля да воюва с Русия

Преди имахме армия от 1,3 млн.души, сега ни стигат и милион, твърди още руският президент

Русия няма да воюва с никого и създаде ситуация,  в която на никой и да не му хрумва да се включват във въоръжен конфликт срещу Москва. Това заяви руският президент Владимир Путин в проекта на ТАСС “20 въпроса към Владимир Путин”

“Няма да се бием с никого, но и създаваме ситуация в областта на отбраната, така че на никого и да не му хрумне да воюва с нас”, каза той в интервю за ТАСС.
Държавният глава припомни, че Русия е на седмо място в света по отношение на бюджета за отбрана, отстъпвайки по този показател на САЩ, Китай, Саудитска Арабия, Великобритания, Франция и Япония.
“Освен това разходите ни намаляват от година на година, а разходите на други страни растат“, добави той. Путин отбеляза, че това създава уникална ситуация, в която Русия в сферата на отбраната престава да бъде в ролята на „догонваща“ държава. „Първо създадохме такива офанзивни оръжия, каквито няма другаде по света, и сега те догонват нас. Това като цяло е уникална ситуация, това никога не се е случвало досега“, каза Путин и уточнява, че има предвид преди всичко хиперзвуковите ракетни комплекси, създадени в страната.

Той натъртва и, че ако през 2000 г. руската армия е наброявала повече от 1,3 млн. души, сега малко повече от 1 млн. са достатъчни. От друга страна делът на съвременната техника, която военнослужещите ползват е нараснал от 6% до почти 70%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *