Владимир Путин заплаши Запада с удари

Руският президент Владимир Путин започна годишното си обръщение към руския парламент, предадоха световните агенции. Той говори пред двете камари на Федералното събрание – Държавната дума и Съвета на Федерацията. Това става две седмици преди президентските избори в Русия на 15 – 17 март, на които се очаква да бъде преизбран на поста за нов мандат до 2030 г.

В началото на речта, излъчвана по държавната телевизия, Путин приветства националното единство. Той увери, че голямо мнозинство от руснаците подкрепят т. нар. специална военна операция в Украйна.

Ние “защитаваме своя суверенитет и сигурност и защитаваше нашите сънародници” в Украйна, каза Путин. Той произнася обръщението си малко повече от две години след началото на войната. Руският президент обяви минута мълчание в памет на убитите руски войници.

“Няма да позволим на никого да се намесва във вътрешните ни работи. Русия доказа, че може да се справи с всяко предизвикателство. В руското общество преобладават ценности като милосърдие, взаимопомощ и солидарност. Абсолютното мнозинство от руснаците подкрепи специалната операция. Беше направен опит да се отслаби Русия отвътре, но не им излязоха сметките”, заяви Путин.

Според него западните страни искат да направят с Русия това, което направиха с други страни, включително Украйна, но руските войници доказали, че това е невъзможно.

Западните държави трябва да разберат, че и Русия има оръжие, което може да порази цели на тяхна територия, предупреди Путин.

Той повтори опорните точки на руската пропаганда. За пореден път каза, че “не Русия е започнала войната в Донбас, но ще я завърши“.

“Ще направим всичко, за да я прекратим, да изкореним нацизма, да изпълним всички задачи на специалната операция, да защитим суверенитета и сигурността на нашите граждани”, каза Путин.

По думите му “стратегическите ядрени сили на Русия са в състояние на пълна готовност”. Хиперзвуковият ударен комплекс с морско базиране “Циркон” вече беше използван в бойни действия и тази система вече е на въоръжение, каза Путин. Освен това комплексът “Сармат” е доставен на войските. “Скоро ще го демонстрираме”, закани се руският президент. Той увери, че работата по нови руски оръжия продължава и скоро ще се чуе и за тях.

Съединените щати се опитват да въвлекат Русия в преговори при техните собствени условия, коментира Путин. По думите му “това е демагогия, която е от полза за американските политици преди президентските избори”.

“Наред с други неща се чуха изявленията за предполагаемите планове на Русия да разположи ядрени оръжия в космоса са направени с тази цел. Западът се опитва да въвлече Русия в надпревара във въоръжаването, за да повтори трика със СССР от 80-те години. Необходимо е да се изгради ефективна икономика на въоръжените сили и да се укрепят групировките в западно направление, за да се избегнат рисковете, свързани с разширяването на НАТО на изток”, каза Путин.

Според него Западът продължава да лъже, като сега казва, че Русия уж щяла да нападне Европа, но това е глупост.

“Спомняме си съдбата на онези, които изпратиха свои контингенти на територията на нашата страна, а сега последствията за интервентите ще бъдат много по-трагични. Всичко, което Западът измисля, реално заплашва с конфликт с използване на ядрени оръжия и по този начин с унищожаване на цивилизацията”, заяви руският президент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *