Ветото на президента мина в парламента

Ветото на президента Румен Радев върху двата текста от Закона за извънредното положение – за санкциите при разпространение на фалшиви новини и за пределните цени на всички продукти мина в парламента. При новото разглеждане на закона депутатите отхвърлиха текстовете със 118 гласа, само 14 гласуваха „за“, а 56 се въздържаха.

Депутатите се събраха извънредно днес, след като вчера Радев обяви, че ще върне за ново разглеждане част от текстовете в закона. Мотивите му са, че някои от текстовете няма да важат само в извънредното положение заради начина, по който са записани, нарушава се правото на свободно слово.

В текстовете за ограничаване на спекулата пък няма легална дефиниция за това какво са „необосновано ниско цени“ и как се разграничават те от времето, в което няма извънредно положение. По-рано депутатите подкрепиха единодушно ветото на извънредно заседание на правната комисия, а преди малко го гласуваха и в пленарната зала. Така двата текста от закона, който бе приет окончателно миналата седмица в петък, няма да важат.

Това бе 20-то вето на държавния глава и първото му за 2020 г. Последното беше наложено на 26 юли 2019 г. върху Закона за военното разузнаване.

Сред законите, на които държавният глава наложи вето са: Закона за концесиите, Закона за опазване на околната среда и водите, Закона за отбраната и въоръжените сили, Закона за бюджета на НЗОК за 2018 година, Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, Закона за посевния и посадъчния материал, Закона за банковата несъстоятелност, Закона за приватизация и следприватизационен контрол, на Административнопроцесуалния кодекс, Закона за държавната собственост, както и Закона за корпоративното подоходно облагане, върху Изборния кодекс и върху ратификацията на закупуването на F-16.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *