Венелин Велинов – водещ търговец на „Гранд енерджи дистрибюшън“: 1 юли чука на вратата – не отлагайте избора на търговец на ел. енергия

Обгрижваме нашите клиенти с опростени договори за закупуване на електрическа енергия, конкурентни цени и много внимание.

Останалото е сигурност, която гарантираме с 11 –  годишния си опит.

Всички юридически лица трябва да излязат на свободния пазар до 1 юли, но като че ли не намират причина и не знаят как трябва да го правят. Кое е най-важното, което трябва да знаят ?

Либерализацията на пазара продължава. С изменения в Закона за енергетиката всички небитови клиенти от 01.10.2020г. трябваше да извършат смяната на доставчик. Дали от липса на интерес, или по-скоро на информация, голяма част от тези клиенти все още не са направили своя избор.

Проблемът е, че бизнесът, независимо дали става въпрос за квартално кафене или фризьорски салон, е прехвърлен автоматично на така наречения „Типов договор“ с по-високи цени, отколкото биха договорили с търговeц. Хората трябва да знаят, че бездействието в тази посока е изцяло в техен ущърб. И ако в момента не са спестили 10 – 20%, в зависимост от търговеца, то след 1 юли от новите сметки може и да останат много неприятно изненадани. Свържете се с търговец и задайте своите въпроси. Лесно е и ще Ви спести много проблеми.

Какво ще се случи с небитовите клиенти, ако все още нямат доставчик на свободния пазар ?

Както споменах, в момента бизнесът плаща по-високи цени от предлаганите на пазара. Цените по типов договор са регулирани от КЕВР и са в сила до 01.07.2021г. След тази дата, ако все още клиентите не са направили своя избор, ще бъдат автоматично прехвърлени към Доставчик от последна инстация (ДПИ) с драстично по-високи цени. Само един месец към този доставчик и ще реализират загуба, която няма възвръщаемост в следващата една година, ако не и повече.

Какво бихте посъветвали клиентите при избор на доставчик и в този ред на мисли, защо да изберат „Гранд Енерджи Дистрибюшън“ ?

Изборът на доставчик не е сложен процес. Освен цената, която разбираемо е най-важната за клиента, ние предлагаме опростени договори и прозрачни условия по тях.

Дружеството ни е с най-голям процентен дял от търговците на свободния пазар в България, като за 2020г. общото изтъргувано количество електрическа енергия е над 12 000 000 МВтч.

Балансиращата група включва над 15 хиляди обекта, 18, от които производители с над 1 200 МВт производствена мощност.

По този начин ние диверсифицираме електроенергията. Предоставяме конкурентни и стабилни цени и не на последно място, а може би най-важното, предлагаме сигурност !

Каква е процедурата по смяна на доставчик и кога е реално последният срок ?

Направили сме процедурата за нашите клиенти максимално опростена.

Те имат ангажимент само да подпишат договори и пълномощно и да ни изпратят документите. От миналата година пълномощните не се заверяват нотариално, което улесни процеса изключително много, поне за клиентите.

Реално последният срок за избор на доставчик е 10.06.2021г. тъй като по регламент входирането на документи към ЕРП-тата се извършва от 1-во до 10-то число всеки месец, като на 1-во число на следващия се осъществява първата доставка на електрическа енергия.

Респективно, за да се осъществи първа доставка от 01.07.2021г. от нас, ние трябва най-късно до 10.06.2021г. да заявим смяната в съответното ЕРП.

Съветът ми е да не се чака последният момент, тъй като може да се изпуснат сроковете поради независещи от търговците фактори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *