Великобритания одобри и ваксината на “АстраЗенека”

Здравните власти на Великобритания одобриха за употреба ваксината срещу COVID-19, разработена от фармацевтичната компания “АстраЗенека”, в сътрудничество с университета в Оксфорд.

Това е втората одобрена ваксина в Обединеното кралство (след тази на “Пфайзър”) и местните здравни експерти считат, че тя ще бъде голям импулс за имунизационната кампания, тъй като е много по-достъпна като производство и съхранение. За разлика от РНК ваксините на “Пфайзър” и “Модерна” тази е традиционна векторна.  В нея се използва друг вирус (аденовирус, изолиран от шимпанзета), променен и адаптиран така, че да действа срещу КОВИД-19. Това е първата ваксина, данните за чиято ефикасност бяха потвърдени от научно списание – “Лансет”, на 8 декември. Според публикуваните резултати ваксината на “Астра Зенека”е сигурна”.
Вторични ефекти от вируса се появяват извънредно рядко засега.
От общо 23 754 доброволци, участвали в изпитанията, само един пациент с поставена такава ваксина е усетил “тежко нежелано въздействие, може би свързано” с инжекцията, сочат данните, цитирани в “Лансет”.
Става дума за случай на рядко неврологично заболяване – напречен миелит; вследствие на инцидента в началото на септември изпитанията бяха временно прекъснати.

Засега Европейската агенция за лекарствата не е насрочила дата за разглеждане на ваксината, тъй като не е получила достатъчно информация. Производителят е изпратил само резултатите от клиничните изпитания, които дават представа за ефективност и безопасност, но не и за качеството на производството на ваксината, което е третият равностоен критерий за допускане на пазара в ЕС

Великобритания вече е поръчала 100 милиона дози, които са достатъчни за 50 милиона души, като ваксинацията с препарата на “АстраЗенека” трябва да започне на 4 януари. Очакванията са само за първите две седмици да бъдат инжектирани 2 млн. човека.

Ваксината на АстраЗенека и Оксфордския университет е в разработка още от първите месеци на 2020 г., тествана е на доброволци през април и оттогава е преминала през мащабни клинични изпитвания с участието на хиляди хора.

Малко след обявяването на новината за одобрение на тази ваксина във Великобритания, стана извесно, че чилийското правителство също смята до дни да даде разрешения за използването ѝ в страната.

Само преди два дни фармацевтичната компания “АстраЗенека” се похвали с подобрена ефикасност на своя продукт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *