ВАС отмени задължително ръчното броене на разписките от машинния вот

Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на ЦИК за задължително ръчно броене на разписките от машинното гласуване. В четвъртък съдът обяви, че те не са част от официалните изборни протоколи. Съдиите посочват, че ЦИК има право да прави контролно преброяване в какъвто обем прецени, но то не може да влияе на изборния резултат.

Миналата седмица ЦИК неочаквано взе решение да се броят всички разписки при вота 2 в 1. Това в известен смисъл това обезсмисля гласуването с машина, защото на членовете на секционните комисии отново ще им се налага да отчитат резултатите, както беше и при хартиения вот. Така и самите изборни резултати ще се забавят. По тази причина три формации обжалваха решението пред ВАС. Това са „Демократична България“ (ДБ), „Изправи се БГ! Ние идваме“ (ИБГНИ) и „Продължаваме промяната“ (ПП). Подадена жалба имаше и от Мартин Димитров и Петър Славов от ДБ. Всички те посочват, че никъде в Изборния кодекс не се предвижда членовете на секционните комисии да броят контролни разписки и да попълват допълнителни протоколи и така на практика ЦИК дописва и променя закона.

В самият Изборен кодекс е записано, че единственият документ, удостоверяващ резултата от гласуването е протоколът, който се отпечатва от машината.

От ВАС подчертават точно това и посочват, че преброяването на разписките е само контролно и не може да бъде вписано в протоколите. Затова и решението отменя частта от решението на ЦИК, в в която е предвидено след броенето на контролните разписки данните да се вписват в протокол, неразделна част от протокола, отразяващ резултата от гласуването чрез машини.

Заради това, че върховните магистрати приемат, че ЦИК има право да прави контролно преброяване в какъвто обем прецени, съдът указва централната комисия да утвърди документация за контролното преброяване, която да не е част от протоколите за установяване на резултатите от гласуването.

ВАС и преди e излизал с решение във връзка с контролните разписки. Това стана преди изборите през юли тази година, когато ГЕРБ обжалва решението на ЦИК да не се броят всички разписки и съдът отхвърли искането на партията на Бойко Борисов. Тогава в решението също бе посочено, че единственият начин за отчитане на изборния резултат е чрез отпечатване на протокола от системата.

„Протоколът на секционната избирателна комисия е единственият официален документ, който удостоверява броя на подадените гласове. Законодателят не е въвел други способи и методи за отчитане на изборния резултат, в това число и чрез проверка на вота, отразен в контролните разписки“, се казва в решението на ВАС от 2 юли.

Тогава съдебният състав подчерта, че контролната разписка няма характер на документ, отразяващ вота на избирателя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *