Ваня Григорова изпреварва Хекимян според агенция, балотажът с Терзиев бил непредвидим

Електоралните предпочитания за кандидатите за кмет на София към момента са 27,8% за кандидата на ПП-ДБ Васил Терзиев, 20,6% за кандидата на БСП Ваня Григорова и 18,7% за кандидата на ГЕРБ Антон Хекимян, показва социологическо проучване на агенция ЕСТАТ, в което са интервюирани 800 софиянци в периода 29 септември – 9 октомври. 6,4% събира кандидатът на “Синя София” Вили Лилков, 4,7% кандидатът на “Възраждане” Деян Николов, 2,4% – кандидатът на ИТН Ивайло Вълчев.

46,9% от анкетираните са заявили, че със сигурност ще гласуват на предстоящите избори, още 27,2% отговарят с “по-скоро ще гласувам”.

Сред избирателите на основните партии мобилизацията за вота е между 60 и 70%.

Към първата половина на октомври е сигурно, че битката за кметския пост ще се реши на балотаж, в който като фаворит е Васил Терзиев. Конкуренцията за второто място се очертава да бъде крайно оспорвана. Към момента Ваня Григорова има слабо предимство пред Антон Хекимян.

Изходът от евентуален балотаж между Терзиев и Григорова е на практика непредвидим. При участие на втори тур кандидатът на ГЕРБ вероятно ще отстъпи пред когото и да е от двамата си основни конкуренти.

Очертава се силно фрагментиран общински съвет, в който нито една формация няма да получи повече от 20 от мандатите. Като цяло нагласите по отношение на претендентите за районни кметове са идентични с гласуването за листите.

Има индикации обаче за голям брой оспорвани балотажи, за които освен представителите на ГЕРБ и ПП-ДБ-СС, ще се борят и кандидатите на БСП, Възраждане и Синя София.
Немалко избиратели отсега планират да гласуват с „не подкрепям никого“ и е много вероятно делът на избралите тази форма на протестен вот да надвиши
шестте процента от октомври 2019, твърдят от ЕСТАТ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *