Валери Симеонов: Решението за F-16 е взето под диктат от Вашингтон

„Атака” и „Воля” също се противопоставиха на сделката за американските изтребители

Съпредседателят на „Обединени патриоти” Валери Симеонов обяви от парламентарната трибуна, че решението да бъдат закупени изтребители F-16 при по-неизгодни условия за България, е взето под диктат от Вашингтон.

„Цената е изключително висока. На тази цена можехме да купим два пъти повече самолети европейски производство, да докажем своята принадлежност към ЕС и да подкрепим европейските проидзводители”, заяви Симеонов.

По думите му правителството под натиск е удължило срока за доставка на самолетите от 2 на 4 години и се е съгласило на увеличение на цената до 2.1 млрд. лв. „Ние сме против сервилното и слугинажно поведение на българския парламент и българското правителство, които определиха условията на конкурса и след това под натиск от Вашингтон бяха принудени да ги променят и да унизят България”, каза Симеонов. Лидерът на НФСБ иронично нарече военния и икономическия министър Красимир Каракачанов и Емил Караниколов Гаврош и Клозет от „Клетниците“ на Виктор Юго.

Той определи като „смехотворна” тезата, че изтребителите ще повишат отбранителната способност на българските ВВС, тъй като съседна Турция например разполагала с над 600 самолета. И посочи, че за България по-удачно би било да възстанови няколко ракетни бази.

„Воля” и „Атака” също се противопоставиха. Лидерът на „Воля” Веселин Марешки нарече цената „брутална” и обяви, че парите трябвало да се похарчат за социални нужди. Атакистът Десислав Чуколов пък заяви, че докато бъдат доставени самолетите, Русия, срещу която са насочени, ще се е превъоръжила с още по-модерни противовъздушни оръжия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *