Валери Симеонов обвини ГЕРБ, че искали да ликвидират БСП

„ГЕРБ искаше да ликвидира БСП, оставяйки я без субсидия. Това беше тяхната цел”. Това заяви зам.-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов.

По повод обвиненията, че е бил посредник между ГЕРБ и БСП за това партийната субсидия да бъде увеличена от 1 на 8 лева, Симеонов отрече да е имал договорка с лидера на левицата Корнелия Нинова. „Истината е съвсем елементарна. Всичко, което се разви в Народното събрание, беше съвсем естествено, съвсем неподготвено и беше изненадващо за всички ни”, посочи лидерът на НФСБ пред Нова телевизия.

Според зам.-председателя на парламента държавното финансиране на партиите е нормална практика и тяхното премахване ще превърне България в тоталитарна държава, „както по времето на Тодор Живков“.

„По какъв начин, според досега действащия закон, щяха да се финансират партиите с 1 лев, който по време на заседанието стана 0 лева, и чрез отворена схема за финансиране от фирми и от физически лица?“, запита Симеонов. Той допълни, че финансирането на партии чрез дарения от фирми и физически лица е възможно само за управляващата партии. По думите му никой управител на фирма не би рискувал да финансира опозиционна партия, застрашавайки бизнеса си.

„Никого не сме рекетирали. Присъствах в една стая с Владислав Горанов, Менда Стоянова, Даниела Дариткова, Емил Христов, Цвета Караянчева и Искрен Веселинов и заедно започнахме да обсъждаме ситуацията в залата. Рекети не е имало, не сме поставяли и въпроса, че няма да гласуваме бюджета, защото все пак трябва да се съобразяваме с нашите коалиционни партньори“, уточни лидерът на НФСБ и отбеляза, че на този етап финансирането на политическите сили от юридически лица също остава в сила.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *