Бюджетът 2023 ще даде ли нов импулс на инфлацията?

Банкерът Петър Илиев прогнозира, че ще има увеличение на доходите, но не на хората, които са на трудови договори в частния сектор

Новият бюджет – ако е със старите политики и нищо не бъде променено, ще има увеличение на доходите на почти всички нива, освен при хората, които са на трудови договори в частния сектор. Това ще доведе до нов импулс на инфлацията и най-бедните ще си останат, макар и с по-високи доходи, пак под границата на бедността. Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия банкерът Петър Илиев.

Според председателя на АИКБ Васил Велев доходите на хората растат. „В индустриите, които растат добре, доходите догонват инфлацията. По-големият проблем е, че се стопяват спестяванията на хората”, уточни той.

Икономистът Владимир Сиркаров подчерта, че компенсациите за бизнеса са много важни и трябва да бъдат удължени. „Българският бизнес и частният сектор генерират стойността в икономиката. Ако бизнесът не работи, в крайна сметка не е добре и за социалната устойчивост”, обясни той.

Лъчезар Богданов, който е главен икономист в Института за пазарна икономика, държи на разумен бюджет.

„Лесното е да кажем: „Дай да не пипаме пенсиите” и решаваме всички проблеми. Има много други разходи, които може да се орежат. За енергийните компенсации пък може да имат по-смислен модел”, каза още той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *