Българските банки продават над 2 млрд. евро на ден

Банките продават с около 600 млн. евро повече на ден спрямо февруари миналата година. През втория месец на 2019 г. граждани и фирми са купували по 1.2-1.5 млрд. евро ежедневно със спот сделки. Тази година цифрата скача на над 2 млрд. евро на ден, показват данни на БНБ за валутния пазар за периода 3-20 февруари.

Увеличилото се търсене на еврото може да се обясни със създалото се напрежение около влизането на България във валутния механизъм или т.нар. чакалня на еврозоната. Набързо внесени и обсъдени промени в Закона за БНБ, които позволяват постоянния курс лев-евро да бъде променен, създадоха притеснения сред българите за евентуално обезценяване на лева.

Затова въпреки многобройните уверения на представители на властта, че курсът ще остане същият, много граждани започнаха да обръщат спестяванията си от лева в евро. Всеки ден през 2019 г. банките са продавали по над 1 млрд. евро на физически и юридически лица. На 4 февруари 2019 г.

БНБ са продадени 1.6 млрд. евро на клиенти. На Деня на влюбените еврото достига пик с продадени 1.7 млрд. евро. Вторият ден, в който е продадено най-много евро, е 20 февруари – 1.6 млрд. евро. Тази година обаче, вследствие на широко обсъжданата тема за еврозоната, продаденото евро на ден е над 2 млрд. Още на първия работен ден от втория месец на 2020 г. са закупени 2.6 млрд. евро, а ден по-късно – те са с едва 200 млн. по-малко, или 2.4 млрд. евро.

Данните на БНБ показват, че на 6 и на 10 февруари са последните пикове за еврото – тогава то достига 2.2. млрд. на ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *