България ще приема туристи със „зелен сертификат“ за COVID

Туристите, които искат да посетят България през следващия туристически сезон, ще трябва да са се ваксинирали срещу COVID-19, да са преболедували или да имат отрицателен PCR тест. Което означава, че България ще приеме общата европейска политика за т.нар. „електронен зелен сертификат“ за пътуване. Това стана ясно от изказване на здравния министър проф. Костадин Ангелов.

Ние ще дадем възможност на всички туристи и по този начин ще улесним придвижването на всеки един от тях, добави Ангелов.

Туристическият сезон у нас тази година ще бъде открит по-рано – още на 1 май, каза от своя страна министърът на туризма Марияна Николова. Утре със заповед на министъра на туризма ще бъдат утвърдени мерките, които ще важат за предстоящия туристически сезон.

Николова обясни, че ранното откриване щяло да помогне на бранша да посрещне туристи около майските празници и Великден. А общия регламент и мерки щели да помогнат на хотелиерите да си предвидят конкретни туристически пакети.

Следващата седмица Европейският съюз се очаква да реши по отношение на т.нар. „дигитален сертификат за ваксина“. Българското правителство подкрепя тази позиция, добави Николова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *