България ще наложи вето, ако не бъде изключена от петролното ембарго срещу Русия

България ще наложи вето на общото решението на ЕС за руското петролно ембарго, ако не бъде включена в списъка на страните, които могат да отложат въвеждането на санкциите, съобщи Нова тв.

В петък в Брюксел провежда съвет на посланиците на страните членки на ЕС, като България е индикирала, че ако и България не бъде добавена в изключенията, ще наложи блокира санкциите.

По-рано през деня стана ясно, че Европейската комисия не приема искането на българското правителство за изключване на страната от общите срокове за налагане на петролно ембарго срещу Русия, съобщи Ройтерс, позовавайки се на независими източници в ЕК.

Еврокомисията обаче приема да се даде повече време на Унгария, Словакия и Чехия да се адаптират към ембаргото.

Според преработеното предложение на ЕК Унгария и Словакия ще могат да купуват руски петрол от тръбопроводи по действащите договори до края на 2024 г., докато Чехия може да продължи купува до юни 2024 г.

ЕК предлга за всички останали страни от ЕС да се наложи забрана за купуване на петрол от Русия, което да влезе в сила след 6 месеца, а за петролни продукти – след 8 месеца.

България също е поискала да бъде изключена от общото петролно ембарго, но не са ѝ били предложени отстъпки в сроковете. Причината е, че искането на България „не е имало реални аргументи“. Останалите три държави, на които е предоставена повече свобода на действие, „имат обективен проблем“ за намиране на алтернативни доставки, съобщава Ройтерс, позовавайки се на своите източници в ЕК.

Унгарският премиер Виктор Орбан каза в петък, че Унгария ще има нужда от пет години и огромни инвестиции в своите рафинерии и тръбопроводи, за да може да трансформира настоящата си система, която разчита на 65% на руски петрол.

В сряда вицепремиерът Асен Василев обяви, че България ще поиска да бъде временно изключена от петролното ембарго върху Русия по подобие на Унгария и Словакия. Според него страната ни може чисто технологично без руски петрол, но това би оскъпило значително горивата.

В момента рафинерията работи с 50% руски петрол и 50% внос от Близкия изток.

Спирането на рафинерията означава, че България трябва да внася готови горива. Според изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев това  е възможно, но ще оскъпи горивата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *