България ще изпрати с девет самолета оръжие за Киев

България ще изпрати пратка с въоръжение за Украйна с поне 9 огромни военно-транспортни самолети Боинг С 17 „Глоубмастър“. Това се разбра от участие на военния министър Димитър Стоянов в “Денят започва с Георги Любенов”. Става дума за военната помощ, която София ще даде на Киев по решение на парламента. МО трябва да внесе в парламента предложение за вида въоръжение, както и план за логистична операция по прехвърлянето.

Стоянов каза, че в момента се работи по въпроса за транспорта на предоставяната помощ, като тя ще се достави по въздух и земя. За целта страната ни е потърсила съдействие от САЩ и Великобритания. Пратката ще бъде изпратена наведнъж, като за транспортирането ще бъдат използвани над 9 самолета Боинг C-17.

Стоянов отново повтори, че ще подходи консервативно към решението на НС за военната помощ за Украйна, тъй като армията има конституционни задължения. Даде пример, че не можем да предоставим комплексите C-300, тъй като няма да има с какво да защитаваме нашето небе.

“През първия период имаше 3 доставки, които бяха направени от Министерството на отбраната – каски, бронежилетки. Това беше при редовното правителство. Служебното правителство предостави 350 медицински комплекта за обслужване на 35 000 ранени, както и 35 000 комплекта дрехи и обувки. Сега сме в етап на подготовка за изпълнение на решението на 48-ото НС , който ще бъде предоставен на тренировъчната мисия в Полша, която е отново за украинската армия. Какво въоръжение ще изпратим, за съжаление, не мога да споделя, тъй като документът е класифициран”, заяви Стоянов. От думите му стана ясно, че самолетите с въоръжение ще кацат в Полша, а не в Украйна.

Стоянов обяви, че е напълно възможно да има усилване с противовъздушна отбрана и сили на Източния фланг на НАТО. Той обясни, че нашата ПВО не покрива цялата територия на страната и е устроена да пази определени обекти и райони. На въпрос дали ракетните комплекси пазят София и АЕЦ “Козлодуй”, военният министър отговори: “Те са там, където трябва да бъдат”.

Военният министър потвърди, че към момента само един пилот е подготвен да лети на F-16. Още подготвени ще има до 2025 г., когато ще дойде първата пратка от 8-те вече купени от България американски изтребители. Тези пилоти обаче се подготвяли на друг блок от F-16 и на тях ще им е необходима още една подготовка на блок 70, която ще бъде извършена в България. Според Стоянов, че едва след 2028 г. и дори около 2030 г. ще има бойна готовност за употреба на новите самолети. Военният министър заяви, че сега борбата е да се продължи летателната годност на МиГ-29 поне до края на 2023 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *