България тайно продава овехтели оръжия за Украйна през Румъния и Полша

50 военни полета до Полша, Варшава не отрича. Румънската RomArm признава за договор с българска фирма

 

Вместо да предоставя официално и прозрачно военна помощ, България продава задкулисно оръжия за Украйна през Полша и Румъния, научи „Биволъ“ в съвместно разследване с полските колеги от Fundacja Reporterow. Информацията се потвърждава и от официални документи от МВнР на България и от Министерството на икономиката на Румъния. През май 2022 г. страната ни тайно се е опитала да изнесе към Румъния негодни боеприпаси: 122 мм снаряди за реактивна система за залпов огън БМ-21 “Град”, 122 мм изстрели за оръдия Д-30/”Гвоздика” и 152 мм изстрели за гаубица Д-20/”Акация”и 130 мм артилерийски изстрели. Почти всички, произведени в Беларуска ССР, на обща стойност около $200 млн. Сделката се осъществява на няколко транша от около $60 – $70 млн., научи „Биволъ“ от свои източници в оръжейния бизнес. Валидирането е от редица официални документи, с които се сдобихме. Ракетите, произведени през 80-те години на миналия век, са били закупени от българската фирма „Алгънс“ ЕООД от Република Беларус.  В началото на май „Алгънс“ изнася снарядите в чужбина – за Национална отбранителна компания CN RomArm S.Aс принципал Министерството на икономиката на Румъния. Уговорката е била боеприпасите да бъдат веднага реекспортирани за Украйна. Румънците обаче остават крайно недоволни от състоянието на снарядите, много от които били доста очукани и дори ръждясали. За да не накърнят добрия си престиж Romarm изпращат ракетите поради незадоволителното им състояние обратно. „Алгънс“ със съдействие на Министерството на икономиката и индустрията се опитва да ги преведе в ред чрез т.нар. „преатестация“ в подопечното си „Вазовски машиностроителни заводи“ ЕАД – Сопот. Оттам обаче отказват да изпълнят министерските указания и да го направят приоритетно, поради наличието на рекорден брой поръчки от чужбина. Явно залогът за осъществяване в срок на тази “двойна” врътка е бил голям, защото министър Корнелия Нинова освобождава екстрено и без мотивирани основания съвета на директорите (виж тук). Казусът е на път да се превърне в пореден дипломатически скандал, тъй като Букурещ е трябвало да преекспортира снарядите на Киев, докато Минск е недоволен от подозренията за фалшифициране на тяхно разрешение за реекспорт на специализираната стока.

„Биволъ“ поиска официални позиции за казуса от министъра на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, както и от външния министър Теодора Генчовска. Нинова изобщо не отговори, а Генчовска отрече МВнР да разполага с информация по случая. От екипа на външния министър обаче информираха „Биволъ“ по ЗДОИ, че от март 2022 г. само за 2 месеца са извършени 50 полета до военното летищe Жешов в Полша, като МВнР потвърди, че става дума за износ на оръжия и боеприпаси. Летището се намира едва на 70 км от границата с Украйна.

За сравнение за същия период на миналата година от България е нямало осъществен нито един полет до това летище, което е главният пункт за снабдяване на Украйна с оръжия. Сделката между “Алгънс” и RomArm е обект на разследване на Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС), като разпитите на свидетелите, според източници на “Биволъ”, продължават.

“Качеството” на продаваните снаряди (Снимка: “Биволъ”)

“Ние сме категорични – България не изнася оръжия за Украйна”. Това твърдение за пореден път хвърли вицепремиерът Корнелия Нинова в сутрешния блок на bTV на 12 юли 2022 г.

“Ние доставяме на други държави – в техните документи те дават сертификат за краен потребител – Чехия, Унгария, Полша, САЩ”. 

Според нея за нас ключовият документ е сертифакта за краен потребител: “Когато станат собственици – те решават (дали да препродават или да подаряват на трети страни – бел. ред.)”. “Биволъ” обаче събра достатъчно официални доказателства, че големи пратки български оръжия отиват за Украйна, в т.ч. през официалните институции в София, Букурещ и Варшава.

Йезуитската политика на Корнелия Нинова и на правителството на Кирил Петков по отношение на отказа от официален износ на оръжия за Украйна, захранва единствено корупционни и задкулисни канали и схеми на оръжейната търговия в тайни договорки с частни фирми, които се промотират с ексклузивни права в държавните предприятия от ВПК.

Ръководствата на държавните предприятия биват безапелационно сменяни, ако откажат да съдействат на частните договорки, които са в противоречие на държавния интерес. Информациите за многомилионни рушвети към висшестоящи държавни служители, която сме получили от вътрешни източници, трябва да бъде проверена от ДАНС и КПКОНПИ. Биволъ е готов да предостави тази информация на съответните институции, при условие да запази в тайна своите източници.

Припомняме, че коалиционното правителство на Кирил Петков е единственото в НАТО и ЕС наред с това на проруския унгарски диктатор Виктор Орбан, което не предоставя официално оръжия на УкрайнаНа 4 май 2022 г. Народното събрание с гласовете на управляващите и опозицията гласуваха да се предоставя на Киев единствено “военнотехническа помощ”, което създаде предпоставка единствено за неограничено поле за корупция във военнопромишления комплекс.

Иначе за износа на българско оръжие за Украйна през Полша и Чехия първи обяви официално бившият директор на “Кинтекс” – Александър Михайлов още на 27 април. По думите му Варшава и Прага просто имат собствено производство, защото техните армии вече са минали към натовските стандарти и обемите, които се изнасят натам, не са нужни и няма как да бъдат поети за собствени нужди.

“Качеството” на продаваните снаряди (Снимка: “Биволъ”)

Според него изделията, отговарят точно на тези, които се използват в боевете в Украйна. Водещият американски вестник The New York Times пък написа за износа на българско оръжие за Украйна чрез американска компания от Полша.

Всъщност, българското оръжие се изнася за Украйна не само през Полша и Чехия, но и през Румъния, потвърди „Биволъ“ в разследване и от свои източници в София и Букурещ.

„Престрелка“ заради оръжията за Украйна

Преди седмици премиерът Кирил Петков и президентът Румен Радев демонстираха словесна „престрелка“ в медиите по повод тайния износ на оръжията за Украйна.

Кирил Петков потвърди пред британския вестник The Guardian индиректно информацията от последните месеци за търговия с българско оръжие с цел последващ рекспорт към Украйна.

“Опасявам се, че (България – бел. ред.) ще стане много по-плаха, мека държава по отношение на реториката срещу войната и че част от нашия износ (на помощ – бел. ред.) за Полша ще бъде рязко намален”

Премиерът пренасочи разговора към президента, който бил “много категорично против” доставката на оръжия за Украйна чрез трети страни:

“Ние бяхме много категорични за това!”, каза Петков.

„Интервюто на премиера пред Guardian е много показателно. Той призна, че България изнася оръжие за Украйна”, отвърна на “удара“ Румен Радев.

В желанието си да уцели мен, той простреля (Корнелия) Нинова, която оглавява комисията, която издава разрешителни за това оръжие“.

След като публикацията на The Guardian бе цитирана в българските медии, правителствената информационна служба изпрати уточнение, за да опровергае изводите от думите на премиера.

“Във връзка с появилите се в медиите публикации за оказвана помощ от България за Украйна, сме длъжни да уточним, че страната ни изпълнява стриктно решението на Народното събрание от 04.05.2022 г. и предоставя помощ единствено и само съобразно документа: https://www.parliament.bg/bg/desision/ID/164134.”

Кирил Петков гостува на румънския си колега Николае Чука (Снимка:Stiri Pe Surse)

Самият Кирил Петков заяви в Брюксел, че „това не е вярно“. Правителството спазвало решението на Народното събрание да не изпращаме оръжие на Украйна, а само да ремонтираме военна техника.

“Да, ние изнасяме всякакви амуниции и оръжия за наши партньори в ЕС“, спомена премиерът.

Много ясно трябва да се разграничи – няма скрит внос в Украйна.

„Нашата стъпка е износ към Полша”, заяви Петков, според когото интервюто е „било обърнато“ от българските медии.

Информацията обаче е окончателно потвърдена от министъра на иновациите Даниел Лорер, който коментира думите на Петков пред „Нова тв“:

„Най-вероятно, част от тези оръжия отиват за държави, които дават собствените си оръжия за Украйна, по някаква заместваща схема“.

Според демократичната общост в страната, както и според мнението на партньорите ни от НАТО, е позорно да бъде подържана подобна лицемерна позиция и да бъде толерирано от най-високо правителствено ниво на “скрит износ” на оръжие, независимо от каквито и да било политически съображения за вътрешна употреба. Светът се намира на вододела между цивилизационни ценности и позицията на всяка държава в тази битка за нормалност е от значение. Компромисите дали да бъде открито подкрепена страната-жертва на бруталната античовешка агресия са недопустими както в обществен, така и в личностен аспект.

Двуличието, че уж сме за помощ на Украйна, ама заради това да си задържим властта сме съгласни да застанем в пасивно състояние, е признак не само на политическо нагаждачество, но и на нещо доста по-лошо и порочно, което може да се приравни с обслужване на лични интереси, възползвайки се от временната конюнктура.

Заклинанията за “националния интерес на България” в случая не вървят,

защото е безспорно, че националният ни интерес минава през неразривната общност с развитите и демократични страни, които дърпат като локомотив световната цивилизация напред към прогреса. А тази привилегия носи не само едностранни облаги и ползи, но и необходимостта да бъде отстоявана и защитавана с цената на свои собствени сили и средства, когато се налага.

Ракети „Град“ скараха София с Букурещ и Киев 

След посещението си на 28 април 2022 г. в Киев, българският министър-председател Кирил Петков се отбива в Букурещ.  Според един от източниците на „Биволъ“, там извън протоколните снимки и изявления за медиите, се договаря износ на българско и съветско оръжие за Украйна през северната ни съседка.

Първоначално става дума за около 40 000 бр. снаряди “Град”, които се използват  за реактивна система за залпов огън и представляват еволюция на известните от Втората световна война „Катюши“. Подобни снаряди обаче не се произвеждат в България. В конкретния случай става дума за боеприпаси, които са произведени в Република Беларус и по точно в бившата Беларуска ССР.

Според поне двама независими един от друг източници на „Биволъ“, един действащ евродепутат и един бивш министър на отбраната,

София е един от най-големите доставчици на ракети, в т.ч. „Град“, за Украйна,

през трети страни като Полша и Румъния.

Между Букурещ и София се е обсъждал износът на близо 50 хил. бр. артилерийски снаряди и над 5 млн. патрона за картечници. Общата прогнозна сума на сделката е около 200 млн. долара, от които според източниците поне 15 млн. долара е трябвало да бъдат неофициални комисионни за длъжностни лица при 5 млн. долара предплатени предварително като аванси.

“Качеството” на продаваните снаряди (Снимка: “Биволъ”)

Според непотвърдената до момента информация, комуникацията върви директно между началника на кабинета на премиера Лена Бориславова и началника на кабинета на вицепремиера Корнелия Нинова – Калоян Методиев.

Министърът на икономиката по презумпция е председател на Междуведомствената комисия по отбранителна индустрия и експортен контрол за издаване на разрешителното за износ. Комисията е издала “индивидуално разрешение за износ (трасфер) към страни от ЕС” – а именно Румъния.

Санкцията за издаване на това разрешение е дадена и подписана услужливо екстрено на неприсъствено заседание, за да не се чака ежемесечното заседание на Комисията.

Незабавно след завръщането на министър-председателя от Украйна със спирка в Букурещ е задействана и процедурата по издаване на въпросното разрешение.

По думите на запознатите със сделката, поради неотложността се извършва документална измама, с цел да може сделката да се осъществи максимално бързо. Прилага се фалшив документ, че оръжието е преминало през ремонт във ВМЗ – СопотКорнелия Нинова може лесно да провери дали има такова издадено, тъй като военният завод е с принципал министър на икономиката и индустрията.

Вместо това обаче Корнелия Нинова поставя в много кратки срокове подписа си за одобрение. Прилага се и друг скандален фалшив документ, който минава през комисията за експорт на въоръжения – „разрешение“ (вижте копието долу) на беларуското държавно предприятие ГВТУП “Белвнешпромсервис”. 

Според източниците на “Биволъ” в службите, документът е фалшив.

Елементарната проверка на “Биволъ” показва, че дори неимованието на “Алгънс” е изписано на руски неправилно, което не би могло да стане в официален документ. “Алгънс” е изписана като “Алгинс” ЕООО на руски, което си е абсурд – според транскрипцията трябва да пише “Алганс” или “Олганс” (ако е от английското Allguns). Аналогът на ЕООД на руски пък е абревиатурата ООО (“Общество с Ограниченной Ответственностью”). “ЕООО” като абревиатура за вид фирмена собственост в руски липсва и никога не е съществувала в страните от бившия Съветски съюз. Това показва, че самият документ е писан от българи, а не от рускоговорящи граждани на страна от бившия СССР.

“Документът” е писмо за „липсата на препятствия за реекспорт“ на боеприпасите, „изпратен“ на изпълнителния директор на „Алгънс“ ЕООД Александър Димитров, известен в определени кръгове като Сашо Скраба.



Приложеният документ не е валиден, защото подобни разрешения може да издава само 
Държавният комитет за военна промишленост на Република Беларус. Дори наименованието на 
бъларската компания е изписано неправилно на руски. 

Най-вероятно, след като в Минск разбират за реекспорта, Държавният комитет по военна промишелност на Република Беларус изпраща окръжно до държавните предприятия като “Белвшневпромсервис” и контрагентите си, в което обяснява, че няма как да се извършва реекспорт без съответните международни процедури.

Съгласието за реекспорт от беларуска страна не е дадено от надлежен държавен орган, а от подопечно предприятие, което няма необходимите правомощия. След проверка на българските служби се е оказва, че в нелегитимното съгласие за реекспорт не е посочена дори държава, за която се дава въпросното “съгласие”. Насрещна проверка, поискана от българските служби е доказала, че в деловодните книги на дружеството, издало съгласието,

не фигурира подобно писмо с такива реквизити.

В случая е налице груба документална измама, реализирана чрез злоупотреба с бланка и печат на беларуската фирма.

Издаването на разрешение за експорт на база подобно писмо е грубо нарушение на международното и българското право за експорт и реекспорт за продукти с подобно предназначение. Отговорност за такова нарушение, следва да носи изцяло председателят на междуведомствената комисия – Корнелия Нинова.

Същевременно изпращането на некачествени боеприпаси е абсолютно некоректно по отношение на партньорската по НАТО държава Румъния и по отношение на нуждаещата се в подходящите за използване боеприпаси Украйна. Бързината и небрежността към документите най-вероятно може да се обясни с икономическия интерес от подобни договори, който е огромен.

  
Окръжното за реескпорт на въоръженията на Комитета по военна прмишелност на Република Беларус (Източник: "Биволъ") 

Печалбата в подобни сделки със стари въоръжения, купувани в миналото от държави от бившия СССР, е 65 млн. евро на всеки 100 млн. евро.

Например, цената на подобни амуниции, след започването на войната в Украйна, е скочила от $700 на над 2 хил. долара на изстрел. В този смисъл всеки търговец, който е имал на склад залежало старо въоръжение в момента може да направи огромна печалба, ако намери начин да го изнесе.

Именно затова и обикновено подобни сделки се покровителства на политическо ниво, за което най-вероятно се заплащат и съответните комисионни. При марж на печалбата от 75% може само да се предполага какви са те, но не са по-малки от 7% или в конкретния случай – около 15 млн. долара, твърдят оръжейни специалисти, с които “Биволъ” говори.

Най-вероятно всичко щеше да се размине, но проблемите започват след реализирания износ. Сделката се осъществява по следния път – Аlguns продава продукцията на румънската национална отбранителна CN Romarm” SA. „Ромарм“ го препродава на дъщерното си дружество Nanotech Defence S.R.L., които от своя страна сключват директен договор с Министерството на отбраната на Украйна, които са и крайният получател (вижте документа долу).

Nanotech Defence S.R.L.

В документите се вижда целият опис на поръчката. Важно е да се отбележи, че Nanotech е всъщност действа като представителят на RomArm за Украйна. Справка на “Биволъ” в един от фирмените регистри на Румъния показа, че “Нанотех” е регистрирано като

“дружество за посредничество при търговия със стоки със специално предназначение” (вижте долу). 

В този смисъл договорът е между страните: България – Румъния – Украйна.

Според източниците ни, в деня на сделката българската фирма Аlguns получава аванс от 36 млн. долара, преведен от сметка в Обединеното кралство, която е втората след САЩ по мащаба на военната помощ за Украйна. Иначе остатъка от сумата е трябвало да се преведе веднага след като оръжието достигне крайната си точка.

След получаване на боеприпасите в Украйна обаче се установява реалното им състояние. Министерството на отбраната на Украйна прави рекламация и връща цялото количество на Румъния заради невъзможността да бъдат използвани в бой (вижте видеото в шапката).

Оказва се, че заради цялото бързане боеприпасите не са проверени и са силно амортизирани.

Според един от източниците на „Биволъ“, в отбранителната индустрия сделката не е тайна. Източникът ни твърди, че тези снаряди „Град“ от Беларус се е предполагало да се продадат от собственика на „Алгънс“ на Азербайджан, но очевидно сделката не се е реализирала или са останали непродадени количества. Затова е било решено да се пренасочат тези снаряди, прашасали в складовете, към Украйна през Румъния.

Предприятие за посредничество при търговия със стоки със специално назначение Nanotech Defence Srl (Справка: Termene.ro)

Така фирмата и нейният собственик замесват Корнелия Нинова пряко в тази афера, която заплашва да създаде международен дипломатически скандал. Защото, след рекламацията, цялото количество боеприпаси се връща през Румъния отново в българската Alguns. Влизането на тази продукция в България по правила отново се случва с подписа на вицепремиера Нинова.

Заводът, който може да извърши реален ремонт на боеприпасите в България е ВМЗ – Сопот„Алгънс“ се обръщат към тях, но капацитетът на държавното предприятие е напълно зает с договори обслужващи отново конфликта в Украйна. Срокът, който дават за ремонт е средата на 2023 г.

Паралелно се разраства и дипломатически скандал, тъй като беларуската държава разбира за нерегламентирания износ. Чрез Посолството на Беларус в София се изпраща официално писмо до българската страна за фалшификации, с които оръжие произведено от тях, се изнася без разрешение.

ВМЗ “Сопот” (Снимка: в. “Дума”)

Твърди се, че премиерът Кирил Петков, вицепремиерът Корнелия Нинова и началниците на техните кабинети –

Лена Бориславова и Калоян Методиев са били подложени на двоен натиск

– от една страна заради неизпълнения ангажимент към Украйна, в който е замесена и Румъния, а от друга – от Беларус, които са възмутени от опита тяхно оръжие да се предаде на неприятелска за тях държава.

Упражнява се силен политически натиск към ВМЗ Сопот да се извърши спешен ремонт на боеприпасите. ВМЗ обаче официално отговаря, че не може да поеме този ангажимент, защото ще забави договори с останалите им контрагенти, в т.ч. от Полша, Чехия и САЩ, които и към момента не успява да обезпечава. В тази ситуация, за да се заметат следите на скандалната сделка с беларуско оръжие,

цялото ръководство на държавната компания е сменено с ново, което смятат, че ще изпълни бързо политическата поръчка.

Източниците на “Биволъ” в службите информираха медията ни за текущото разследване, при което ДАНС разпитва запознатите със сделката лица. Проверява се и информацията от разпитаните свидетели за евентуалната злоупотреба със служебното положение при

получаване на комисиони от висши държавни служители срещу съдействие за реализиране на сделката. 

Така става ясно, защо на парламента и правителството им е по-изгодно България да не предоставя никакви оръжия от запасите си на Украйна, защото пътят за всякакви схеми и комисионни остава отворен за целия период на войната в Украйна. Бизнесът върху войната продължава.

Иначе, това не е първият случай, в който „Алгънс“ се забърква в скандал с неизправни боеприпаси. На 6 юни 2015 г. тяхна ръчна противотанкова граната избухва при учение и отнема живота на един американски войник. При инцидента са наранени още 4 човека, двама от които също американски граждани. Повече за Alguns и за нейния собственик Александър Димитров може да бъде намерено в различни медийни публикации през годините като тук и тук.

 Букурещ потвърждава за сделката пред “Биволъ” 

„Биволъ“ изпрати официално писмо до министъра на икономиката на Румъния Флорин Спътару, който е препратил запитването по компетентност до националната отбранителна компания Romarm S.A.

Romarm има действащ контракт за покупко-продажба с компанията „Алгънс“ от България“,

 

Adresa CNR 1864 Raspuns Ref Relatia CNR Si Alguns Bulgaria

отговори на „Биволъ“ генералният директор на румънското държавно дружество Габриел Цуцу.

„Договорът и последващото му изпълнение са в съответствие с действащото законодателство“, увери румънският топмениджър.

Той обаче отказва повече информация, с оправданието, че „информацията за продукцията, доставките и цените“

би нарушила „принципите за пазарна конкуренция, предвидени в законодателството“.

„Биволъ“ е изискал позицията на вицепремиера Корнелия Нинова, но от екипа й не отговарят над месец, въпреки че срокът по ЗДОИ изтече. „Ще отговорим, когато сме готови“, отсякоха от пресслужбата й пред „Биволъ“.

Уволненият от Корнелия Нинова дългодишен директор на ВМЗ – Сопот Иван Стоенчев отказа да коментира в детайли, но не опроверга информацията ни за скандалната сделка със снарядите през Румъния:

„Има и други органи, които могат да коментират, в случая това не касае нас“.

RomArm S.A. (Снимка: Twitter)

За дни обаче отговориха от екипа на министъра на външните работи Теодора Генчовска. „В МВнР по дипломатически канали не е получавана реакция на Република Беларус относно евентуален износ на боеприпаси беларуско производство от търговски дружества в Република България към страни-членки на ЕС със съответно разрешение на Министерството на икономиката и индустрията и Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет на Република България“.

Оттам обаче не поясниха дали такава информация е постъпвала по други канали, например по линията на службите. От МВнР твърдят, че

„не е бил проявяван интерес от белоруската страна по евентуален реекспорт на продукти, свързани с отбраната

(ПСО) с произход Беларус, нито е осъществявана кореспонденция с компетентните органи на Румъния и Украйна“.

Това е несъответствие между позициите на Генчовска и Нинова, която отказва да коментира сделката. Представителите на МВнР членуват в Комисията за износ на оръжията, оглавяана от министъра на икономиката и индустрията и няма как да не знаят за случая, ако такова разрешително е издавано. ДАНС,  чиито представители са в тази комисия по право, трябва да провери съответната сделка и факта на фалшифицирането на документи от трети страни.

Депутатско питане към Корнелия Нинова (Източник: “Биволъ”)

Към настоящия момент, на МВнР не е известно да е обсъждана и реализирана програма за евентуален износ към държавите-членки на ЕС на български и съветски продукти, свързани с отбраната, с цел последващото им предоставяне на Украйна.

От екипа на Генчовска подчертаха, че „Република България има развита и добре функционираща система за експортен контрол на ПСО, която отговаря на най-високите европейски и световни стандарти“.

“България е страна по международноправните инструменти и режимите за експортен контрол и прилага последователна и открита политика по износа на ПСО, включително и по отношение на техния реекспорт“.

Съгласно съществуващата нормативна база, „разрешение за износ към която и да е дестинация се издава след индивидуално разглеждане на всеки конкретен случай“.

Припомниха, че решението на Народното събрание от 4 май 2022 г. давало „рамката за оказване на помощ на Украйна“ –

хуманитарна, финансова, военно-техническа, съобразно възможностите на Република България.

По повод сделката на „Алгънс“, Генчовска обаче не демонстрира особено желание да защитава Нинова, като препоръчва „информацията да бъде потърсена от Министерството на икономиката и индустрията“.

Генчовска: 50 военни полета са извършени до Полша

От МВнР обаче потвърдиха официално за “Биволъ” наличието на многобройни полети от България за Полша с износ на оръжия и боеприпаси.

“За периода от 01.03.2022 г. до 09.06.2022 г. в Министерство на външните работи са постъпили дипломатически ноти и са предоставени съответните

дипломатически разрешения за изпълнението на 50/петдесет/ товарни полета

от летища разположени на територията на Република България до летище Жешов в Република Полша“.

Оттам поясниха, че за същия период „полетите са извършвани в изпълнение на индивидуални разрешения за трансфер на продукти, свързани с отбраната/ПСО/издадени от Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение при МИИ с краен потребител Република Полша”.

Отговор на Теодора Генчовска до “Биволъ”

Външното ведомство признава, че е уведомено за специалните военни продукти, които са изнасяни със самолетите от България за Полша, без да дават информация за вида и количествата им.

„В МВнР е предоставена информация за вида, количествата, изпращача и получателя на превозваните на борда товари,

индивидуалните разрешения за трансфер на ПСО, издадени от Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение при МИИ, както и сертификатите за внос на продукцията, издадени от полската страна“.

Същевременно няма как някой да твърди, че България може да е изнасяла същите или по-малки количества за Полша и в предишните години. Защото такива полети в същия период на миналата година липсват. „За периода – 01.03.2021 г. – 09.06.2021 г. в Министерство на външните работи не са постъпвали искания за разрешения за полети с дестинация летище Жешов, Република Полша“, обобщиха от екипа на Теодора Генчовска.

Данните на МВнР означават, че при тази средна товароподемност на самолетите, към Жешов са изпратени поне 3 500 т българско оръжие и муниции. При положение, че запитването на “Биволъ” бе за между 90 и 100 дни, то всеки втори ден е имало военен полет за Полша. При положение, че войната продължава, за още месец

тонажът на доставките ни може да е достигнал вече нивата от около 5 000 т. 

Полша: Не разкриваме детайлите

“По очевидните към момента съображения за сигурност, не можем да Ви предоставим информация относно детайлите около военната помощ, предоставена на Украйна”.

Така отговори Министерството на нараодната отбрана на Република Полша на запитването на “Биволъ”, изпратено през колегите ни по мрежата Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) – Fundacja Reporterow (Варшава).

Въпросите бяха свързани с данните ни за десетките доставки на въоръжения от България до военното летище Жешов. Оттам обаче ни препоръчаха въпросите да се отправят към българското военно ведомство.

„За информация относно прехвърлените към Украйна оръжия, боеприпаси и друга военна техника с произход Република България,

предлагаме да се свържете с българското Министерство на отбраната”, категорични са властите във Варшава. 

Министерство на народната отбрана на Полша (Снимка: Wiadomosci)

Ключовият момент е, че те не отричат наличието на полетите от българските летища до полския Жешов, а просто отказват да коментират “в детайли” за какво става дума като конкретни видове въоръжения и муниции.

Благодарение на колегите от FR, които издават сайта за разследвания Frontstory.pl, получаваме поредното потвърждение за наличие на подобни сделки, при които Полша не е крайният получател, а хъб за “прехвърляне” на военната техника към Украйна.

Дмитро Кулеба поиска оръжия. Кристиан Вигенин: Категорично не

Австрия: България дава гаубици и танкове Т 72 за Украйна

По време на визитата на украинския външен министър Дмитро Кулеба в София в края на април 2022 г., „Биволъ“ се опита да получи информация кава е реалната цел на посещението му. Тогава източник от екипа на външния министър Теодора Генчовска увери „Биволъ“, че

България не афишира военната си помощ за Украйна, която е налице.

Според дипломатическия източник на медията ни, София предоставя на Украйна през трети страни старите си танкове Т-72 съветско производство (вижте в статията ни: „Дмитро Кулеба поиска оръжия. Вигенин: Категорично не“).

Информацията ни се потвърждава едва след месец и половина и отново не от властите в София. Интересното е, че австрийската армия е коментирала доставките на страните от ЕС за Украйна в своя официален видеоканал в YouTube (вижте видеото долу).

Според видеоподкаста, България предоставя на Украйна тежки бойни машини и артилерийски установки от времето на Студената война“. Информацията е на австрийския полковник Маркус Райзнер, според когото досега на Киев са доставени около 100 танка – от Чехия (40), от Полша (60)

и определено количество от България, като се уточнява, че става дума за машини, с които украинските военни са добре запознати

и представляват общо 2 танкови батальона.

В частност става дума за танкове Т-72 М1. От видеото обаче не става ясно колко от тези бойни машини са български. По различни данни, България разполага с около 100 такива танка. Що се отнася до артилерията, доставките на съветски оръдия идват предимно от Естония и България.

Според видеото страната ни е предоставила на Украйна 152-мм оръдия Д-20. Тези съветски гаубици са произведени през 1950-те г., обслужват се от 10 души и имат далекобойност до 17 410 м. България разполагала с около 200 такива.

Стоп-кадър: bTV

Подобни оръдия и бойни машини са заснети покрити с брезенти върху специални ремаркета на тежкотоварни камиони по бул. „Цариградско шосе“ в София.

Впоследствие, както се вижда от видеата, те са разтоварвани на летище „София“ и натоварвани във военни самолети, най-вероятно за гр. Жешов в Полша. Пограничното летище е основният логистичен транспортен терминал за снабдяване на Украйна с оръжие от страните на НАТО.

“Биволъ” продължава да настоява Народното събрание и Министерският съвет на Република България официално да предоставят въоръжения на Украйна. Същевременно настояваме службите като ДАНСГДБОП и Прокуратурата да разследват

всякакви опити за печалби от войната в Украйна,

които да пълнят джобовете дали на предприемачите със съмнителна репутация, дали на партийните каси, дали на отделните висши държавни служители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *