България спира обмяната на секретни данни с Русия

България прекрати обмяната на секретни данни с Русия. Решението е взето на заседанието на правителството миналата сряда. Това става ясно от справка в информационната система на Министерския съвет.

Министрите са решили да прекратят действието на Споразумението между правителството на Република България и правителството на Руската федерация за взаимна защита на класифицираната информация.

Решението е взето по предложение на премиера Кирил Петков. Министърът на външните работи Теодора Генчовска трябва да уведоми Москва за българското решение.

Документът е подписан на 8 май през 2007 г. и урежда механизмите за обмяна на класифицирана информация с гриф „Поверително“, „За служебно ползване“ и „Секретно“.  То регламентира както нивата на секретна информация, които могат да обменят двете страни, така и механизмите за предаване и съхранение на тайните.

Председателят на Държавната комисия по сигурността на информацията трябва да обнародва в „Държавен вестник” прекратяването на действието на споразумението в 15-дневен срок от влизането му в сила.

От публикуваната стенограма от заседанието на правителството на 6 април става ясно, че такава точка в дневния ред на министрите не е била обсъждана публично. Най-вероятно решението е взето на закрито или оперативно заседание, което обикновено се провежда след редовното.

От началото на войната на Русия срещу Украйна дипломатическите отношения между София и Москва се изостриха. България експулсира дипломати от руското посолство заради шпионаж, а  „Демократична България“ поиска руската посланичка Елеонора Митрофанова да бъде изгонена от страната. Засега обаче правителството не предприема тази мярка, въпреки че върна в София за консултации българския посланик Атанас Кръстин с надеждата Москва да изтегли Митрофанова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *