България подписа с германската Next.e.Go за производство на е-автомобили у нас

България подписа меморандум с германската компания Next eGO за изграждането на завод за електромобили у нас. Инвестицията е за 140 млн. евро и ще разкрие 1000 нови работни места.

„Много съм горд, че една немска компания от бъдещето, която вече произвежда електромобили, ще направи основното си производство в град Ловеч. Голяма част от добавената стойност се произвежда в България, не е само сглобяване. Цялата алуминиева конструкция, кабелите и софтуерът ще бъдат произведени в България, каза служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Той заедно с представители на германската фирма показаха и тестваха колите пред медии в събота.

Пет седмици са били нужни за уточняване на параметрите на споразумението и привличането в България на германския инвеститор.

„Страшно съм щастлив, че за пет седмици – от „Здравейте“ до подписването, успяхме да организираме сделката. Искам да благодаря на целия отбор на Министерството на икономиката, защото работиха и събота и неделя, за да се случи в такъв къс срок. Това трябва да е пример за развитието на България – трябва да сме позитивни и агресивни, страната ни може и заслужава“, коментира министър Петков.

Произвежданият в България автомобил ще е от градски тип, ще се зарежда от обикновен контакт от електрическата мрежа и ще може да измине 200 километра с едно зареждане на батерията. Колите са алуминиеви, покрити със специална пластмаса.

Най-скъпата част – софтуерът, ще се произвежда от българското подразделение на Bosch, а кабелите – от японската Yazaki в Ямбол.

Базовата цена на модела на е-автомобила, представен в София, ще бъде около 20 хил. евро.

Очакваният капацитет за производство е над 30 000 електроавтомобила годишно, а тестовото производство се очаква да започне през 2023 г. Проектът ще се реализира на част от площадката на завод „Балкан „АД в Ловеч, където в миналото са произвеждани едни от първите автомобили, велосипеди, мотоциклети и самолети в България.

Иновативната инвестиция в завода ще се реализира на база принципите на Индустрия 4.0 за разработване, инженеринг, изпитване, производство, маркетинг, дистрибуция, сервиз и продажба на четириколесни електрически превозни средства. Това включва внедряване и използване на киберфизични системи, интернет и облачни системи и др.

„Ако беше поредната инвестиция в София щях да съм щастлив, но може би, не чак толкова! Ловеч има нужда от точно такъв производител на електроавтомобили. Много се надявам да възродим традициите в Ловеч, в индустриализацията по този начин, но в продукти на бъдещето. Очакват се 1000 работни места, само от завода. Като включим всички доставчици, като включим продажбите на техните български производители към тях, това ще рефлектира към много повече хора“, коментира министър Петков.

Държавна подкрепа – след старта на производството

Кирил Петков поясни, че българската държава няма да подпомогне с нищо изграждането на фабриката, финансовата подкрепа ще дойде едва след като се реализират производството и продажбата на автомобили:

„Стимули за тази инвестиция – нито едно евро, нито един лев няма да бъде даден от българска страна преди първият автомобил да се произведе. Реално стимулите, с които ние ще подпомогнем тази компания, ще дойдат, когато те преведат 10 хиляди и продадат 10 хиляди коли на година. Другият етап ще бъде 20 хиляди коли произведени в България и продадени в Европа. За първи път правим така, че българската държава да не поема риск, но едновременно да стимулира и привлича чуждите инвеститори. Бих направил тази сделка като частен инвеститор, а сега го направих от името на бъргарските данъкоплатци със същия подход“.

Целият обем на държавното финансиране е около 34 млн. евро, уточни министърът, според когото сумата, която България ще събере от данъци, ще е по-голяма от отпуснатия финансов стимул на компанията. Ако не се стигне до упоменатите в меморандума критерии до 7 години – държавни стимули няма да има, каза Кирил Петков.

С тази сделка сме победили три други европейски държави, които са искали инвестицията да се осъществи на тяхна територия, добави той:

„Не ги бихме със стимули, бихме ги с добавена стойност. Реално те избраха България, защото голяма част от добавената стойност и доставчиците са от тук. Затова клъстерните стратегии работят, когато имате доставчици, локирани на няколко километра от вас, шансът да направите завода е много по-голям“.

От компанията производител обявиха, че са много щастливи, че именно коли на бъдещето ще се произвеждат в България. Според тях с тази инвестиция не само ще се разшири автомобилният клъстер у нас, но и ще се даде възможност на хората да шофират екологично чисти превозни средства.

Теодор Детерман, директор на компанията Next.e.GO Mobile, посочи няколко причини да изберат България като място, на което да се произвеждат автомобилите.

„Тук има силен автомобилен клъстър с много силна база доставчици в цялата страна. На второ място имаме възможност да започнем в технопарка в Ловеч, което е много удобно, защото има оптимална инфрасктруктура, както и добре образовани квалифицирани служители“, коментира Теодор Детерман пред бТВ. По думите му причина да изберат България е и добрата софтуерна база.

Българският завод е втори за Next.e.Go в Европа, първият се намира в Германия.

На събитието по подписването на меморандума и демонстрацията на автомобила присъстваха Али Везвей, председател борда на директорите на Next.e.GO Mobile, Любомир Станиславов, изпълнителен директор на Автомобилния клъстер и Стамен Янев – изпълнителен директор на БАИ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *