България и Украйна ще връщат Крим от София

Военните и дипломатите на двете страни ще домакинстват среща на Кримската платформа в столицата

България и Украйна домакинстват второто издание на Кримската платформа, което ще се проведе в София.Това става ясно от официални съобщения на Министерство на отбраната и на Външно министерство.

Домакини на форума са министрите на външните работи и на отбраната на България и на Украйна, обяви МО. МВнР пък обяви, че срещата ще е в понеделник в Централния военен клуб в София, както и, че Втората конференция ще е посветена на сигурността в Черно море. Всичко това е в  рамките на Международната Кримска платформа.

Идеята за Кримската платформа бе развита от украинския президент Володимир Зеленски на 4 септември 2020 г. пред сесията на Общото събрание на ООН. На 23 август 2021 г. се проведе учредителната конференция в Киев на нея бе приета декларация от 46 държави, която обяви Русия за държава окупатор заради анексирането през 2014 г. на Кримския полуостров заедно с град Севастопол. Крайната цел на инициативата е връщането на  Кримския полуостров на Украйна.

Приетата тогава декларация “призова Руската федерация да изпълнява задълженията си като държава окупатор съгласно нормите на международното хуманитарно право и настоява Руската федерация незабавно да прекрати всички нарушения на човешките права и злоупотребите по отношение на жителите на Крим, като осигури пълен и безпрепятствен достъп до Крим на представителите на регионалните и международни мониторингови механизми за правата на човека”. Осъжда се политиката на Москва за сплашване в Крим на журналисти, правозащитници и адвокати. Държавите се обявяват против “продължаващата руска милитаризация на Крим” и затрудняването на свободното корабоплаване край неговите брегове. Критикува се “продължаващото изменяне на демографската структура на окупирания полуостров чрез преселване на руски граждани в Крим”.

Конференцията в София сега се организира съвместно от Министерствата на външните работи и на отбраната на Република България и Министерствата на външните работи и на отбраната на Украйна, в партньорство с Центъра за отбранителни стратегии (Украйна).

“Военната агресия на Русия срещу Украйна сериозно подкопа системата за сигурност в региона на Черно и Азовско море и оказа пряко въздействие върху сигурността на нашия континент. По време на конференцията ще бъдат обсъдени последните събития в областта на сигурността в региона на Черно море, последиците от продължаващата военна агресия на Русия срещу Украйна и по-нататъшните стъпки за укрепване на сигурността в региона. Прилагането на украинската „Формула за мир“ също ще бъде важен аспект на дискусията”, съобщава българското Външно министерство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *