България и Сърбия влязоха в конфликт заради Косово

Външният министър Ивица Дачич избухна срещу изказване на премиера Борисов за независимостта на бившата сръбска провинция

България и Сърбия влязоха в сблъсък и взаимно търсят дипломатически обяснения, след като сръбският външен министър Ивица Дачич реагира остро на реплика на Бойко Борисов за статута на Косово.

Министерството на външните работи привика посланика на Сърбия у нас по повод поведението на Дачич. По-късно сръбският външен министър обяви, че самият той е извикал на разговор ръководителя на българското посолство в Белград.

Повод за изявлението на Дачич бяха думите, които българският премиер каза на форума за Западните Балкани в Познан в петък. На въпрос на БНР как ще се отрази на евроинтеграцията на Балканите номинирането на испанеца Жозеп Борел за върховен представител на ЕС за външната политика, при условие че Испания не признава независимостта на Косово, Борисов отговори:

„В момента, в който се заеме даден пост, последното, на което имаш право, е да защитаваш националния си интерес, а трябва да защитаваш интереса на целия Съюз. Така че с цялото ми уважение, но ако той стане – това, че Испания не признава Косово, не значи, че другите, които сме го признали, нали, все едно неговото мнение ще е меродавно…“

По-късно сръбският външен министър Ивица Дачич заяви в интервю за сръбската обществена телевизия РТС, че позицията на Европейския съюз не е, че Косово е независимо, и българският премиер Бойко Борисов, който твърди, че е, трябва да се съобразява с това. „Бойко, нека ти кажа нещо: позицията на Европейския съюз не е, че Косово е независима държава! Ти, Бойко, трябва да зачиташ позицията на Европейския съюз, а не да държиш лекции на Борел! Какво значи това безобразие? На какво прилича това!? Дотук ми дойде вече! Да не говорим, че преди няколко месеца получи и медал от нас!“.

Дачич заяви пред агенция „Танюг“, че ще поиска ръководителят на българското посолство в Белград да разясни позицията на Борисов. „Както ние проявяваме разбиране за българската национална идентичност, език или Гоце Делчев, така очакваме и разбиране по отношение на косовския въпрос, казва Дачич и напомни, че Европейският съюз има неутрална позиция за Косово.

„Това изявление на българския премиер не се отнася за квотата за риболов или пък за качеството на сръбското сирене при преговорите с ЕС, а се отнася за териториалния интегритет на Сърбия“, каза Дачич пред държавната агенция Танюг. Първият дипломат на Сърбия допълни, че разговорът цели да изчисти недоразуменията и да спомогне за приятелски тон между София и Белград.

Премиерът Бойко Борисов обяви, че скритата причина за раздразнението на сърбите били геополитическите успехи на правителството, което променило „осите на Балканите“. „Не знаете как отеква България и Северна Македония заедно, а не Гърция и Северна Македония, не Сърбия и Северна Македония. Затова, Кате, така реагира моят приятел Ивица. Винаги оста е била Атина-Белград. България никога не е участвала в тези процеси, не е чувала за тях. Иначе ми е добър приятел, знаеш. Но ги е яд малко. На Балканите завистта винаги е била едно доста силно изразено качество“, обърна се Борисов към първия ни дипломат Екатерина Захариева на форума на ГЕРБ, проведен вчера. И допълни: „Не ти дадох да подскочиме силно и да реагираме силно не за друго, а защото разбирам сърбите колко ги боли за Косово. Разбирам ги, обичам ги, трудно им е. Но в същото време, ако не се разберат с Косово, няма перспектива за целия регион, не само за тях. Колкото и да е болезнено, там трябва да се вземе окончателно решение“.

Вчера косовският премиер Рамуш Харадинай също се намеси в разпрата, като благодари на българския си колега Бойко Борисов за „принципната позиция по отношение на Косово и правото му да бъде част от европейското семейство“, предаде МИА, цитирана от БГНЕС. Харадинай написа в своята страница във Фейсбук, че решението за провеждане на бъдеща среща на страните от Западните Балкани в България и Северна Македония прави Берлинския процес още по-значителен за региона.

„Мисля, че трябва да се гледа какво точно е казал българският премиер, преди да се реагира емоционално, но за съжаление на Балканите като че ли има повече емоция в политиката, която според мен е излишна. Не бива така да се говори за съседна, приятелска държава, още повече от министър към премиер, още повече тогава, когато изказването на българския премиер е било политически и юридическо коректно. Европейският съюз не признава държави, държави се признават от държави“, заяви българският външен министър Екатерина Захариева. Според нея би било добре Ивица Дачич публично да се извини, но поясни, че това е личен акт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *