България изпрати армия и жандармерия на границата с Турция в очакване на бежанска вълна

“Представете си да почнат да влизат стотици хиляди мигранти”, каза премиерът Борисов

Правителството е изпратил армията, жандармерията и граничната полиция по границата с Турция в очакване на мигрантска вълна, след като Анкара обяви, че повече няма да спира мигрантите към Европа.

Премиерът Бойко Борисов обяви, че в района на Одрин вече има струпване на мигранти, а турските граничари са вдигнали постовете си.

“Притеснителното е, че турските граничари се дръпнаха, постовете, които имаха досега, да се надяваме и след разговора, че са ги извели по-навътре в страната, там да ги спират. Към момента има реална заплаха”, каза Борисов и допълни, че очаква разговор с турския президент Реджеп Ердоган.

“Събитията, които се случват там, когато се бият с ракети, хората бягат разбираемо е, паниката е огромна, а пък едновременно с това, когато ние налагаме такива тежки процедури за влизане и излизане от страната заради коронавируса, си представете да почнат да влизат стотици хиляди мигранти. И затова не можем да си го позволим. И дипломацията, но и аз самият в момента действам по тоя начин”, посочи той.

Анкара обяви, че няма да спира мигрантите към Европа, след като подкрепяните от Москва войски на сирийския президент Башар Асад убиха 29 турски войници в провинция Идлиб.

Военният министър Красимир Каракачанов съобщи, че тази сутрин гранична полиция не е допуснала да преминат турската граница две имигрантски групи, по около 30 човека всяка една.

“Заявявам категоричната си решимост армията да окаже пълно съдействие и да предприеме всички необходими мерки за опазване на държавната граница, като не допусне нито един нелегален имигрант на територията на България. За тази цел Българската армия има готовност да се включи със състав до 1000 души и до 140 единици техника”, каза Каракачанов, цитиран от пресцентъра на военното министерство.

Стотици мигранти са тръгнали към България

Турски медии съобщиха, че около 300 мигранти, включително жени и деца, са се насочили към границата между България и Гърция в провинция Одрин около полунощ.

Сред тях са сирийци, иранци, иракчани, пакистанци и мароканци.

Мигранти са се събрали и на западното турско крайбрежие в провинция Чанаккале, като имат за цел да достигнат о-в Лесбос с лодка.

През последните месеци турският президент Реджеп Ердоган неколкократно е заплашвал да отвори границите за мигранти към Европа.

Турската телевизия НТВ показа кадри на вървящи през полето хора с раници и съобщи, че бежанците се опитали да преминат в България през „Капитан Андреево-Капъкуле“, но не са били пуснати в страната, отбелязва Ройтерс.

България разчита на Анкара

Ако бъде изпълнена заплахата за отваряне на път за бежанците към Европа, Турция ще се отметне от обещанието, дадено на ЕС през 2016 г. Европейският съюз предостави милиарди евро, в замяна на това Анкара да спира потока от мигранти към Европа.

България разчита на Анкара да спира мигрантската вълна и засега турските власти не я допускат към нашите граници. София от своя страна редовно защитава протурски позиции на европейско ниво и се въздържа да коментира проблемите с човешките права в Турция.

Близо милион цивилни бяха разселени в граничещата с Турция сирийска провинция Идлиб от декември насам заради подкрепяната от Русия офанзива на сирийските правителствени сили, които искат да отвоюват тази територия от подкрепяните от Турция сирийски бунтовници.
В Турция има около 3.7 милиона сирийски бежанци.

Беженските центрове на МВР и Държавната агенция за бежанците в момента са празни и държавата може да поеме мигрантска вълна в определени граници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *