България избира 46-ото Народно събрание

15 партии и 8 коалиции се състезават за вота на избирателите

Днес, 11 юли, се провеждат предсрочните парламентарни избори за 46-ото Народно събрание. Над 6.7 милиона български граждани с избирателни права могат да избират между 15 партии и 8 коалиции.

В 22:00 часа българско време на предния ден (7:00 ч. местно време на 11 юли 2021 г.) отвориха първите секции в чужбина – в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия. Два часа след Нова Зеландия започна и гласуването в Австралия. Заради часовата разлика изборният ден зад граница ще приключи най-късно в Сан Франциско, САЩ – в 6:00 часа българско време в понеделник, 12 юли 2021 г.

Справка за адреса на секцията, в която ще гласуваме, можем да направим на https://www.grao.bg/elections/

Машинно гласуване

Гласуването започва от 7:00 ч. сутринта и ще продължи до 20:00 ч., като евентуално може да бъде удължено с един час. Основната особеност на изборите този път е, че почти навсякъде (9401 секции от над 12 000) ще се гласува с машини. Секциите с машинно гласуване може да бъдат видени в този списък, а онези с по две устройства – тук. Хартиените бюлетини ще останат в избирателните секции с по-малко от 300 регистрирани избиратели, в секциите в лечебни заведения, социални институции и др. Ще се използват и при непредвидени обстоятелства – при повреда на машината.

В големите секции в чужбина – с над 300 подадени заявления за гласуване, също ще се ползват машини (списъкът – тук). 421 устройства бяха транспортирани от външното ни министерство в 273 секции в различни точки на света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *