България е първа в света и по жертви на инсулти

Всяка година „мозъчен удар“ убива над 7000 души у нас

Мозъчно-съдовите заболявания са водеща причина за смъртност по целия свят, а България е на първо място и в тази черна статистика. У нас всяка година се регистрират около 82 398 случая с мозъчносъдови заболявания, като 35 311 случая са с инсулт, а за 7175 болни мозъчният удар се оказва смъртоносен.  Тези данни бяха коментирани днес по БНР във връзка със световния ден за борба с коварната болест.

Пациентите, които оцеляват,  в повечето случаи имат сериозни поражения, като при 10% последствията са тежки и изискват допълнителни медицински грижи и помощ от семейството, близките и обществото. От преживелите мозъчни инсулти 25-50% са с говорно-речеви нарушения, които при половината от хората остават задълго или завинаги. Инсултите са втората по честота причина за развитие на деменция, най-честата причина за епилепсия в напреднала възраст и много честа причина за депресия, обясни пред БНР доц. Росен Калпачки, началник на неврологичното отделение в болница „Света Анна“. Той посочи, че България е печален рекордьор вече две десетилетия. В света няма държава, в която заболеваемостта и смъртността от инсулт да е по-голяма, категоричен е неврологът. И поясни, че причините за товаа са комплексни –  възможно е да има и генетична предразположеност на населението, но най-лошото е, че сме доста немарливи по отношение на начина на живот и превенцията. 

Неврологът обясни, че първите симптоми на мозъчен кръвоизлив са внезапно изкривяване на лицето, загуба на сила в лявата или дясната ръка и затруднен говор. Обикновено хората не разбират какво се им случва или не могат да реагират, а бързата лекарска намеса е от огромно значение. При съмнения за мозъчен удар пациентът веднага трябва да бъде заведен в болнично заведение – лечението е ефективно, ако започне в първите 4 часа, а всяко закъснение влошава прогнозата.

1 коментар

  1. 17 милиона на година с мозъчен удар в световен мащаб.
    Първа причина за смъртност сред ЖЕНИТЕ и втора сред мъжете.
    Тенденцията е към увеличение, не към намаляване, поради общото застаряване на населението. Водещи страни са Япония, Гърция, Дания, Норвегия, Финландия.
    Доцент Росен Калпачки нека обясни какъв е източникът на твърденията му, че България е водеща в тази печална област повече от 20 години. Не че не е вероятно – пушене, пиене, кльопане без мярка, затлъстяване, стрес и обездвижване. Това се вижда с просто око.
    ЛОКДАУНИТЕ НЕ ПОМАГАТ!
    Но от друга страна, да сме оптимисти – населението се „подмладява“, старите масово умират и „Науката“ силно им помага за това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *