България е поискала ваксини назаем от Франция и Гърция

България е поискала ваксини назаем от Франция и Гърция, за да компенсира намалените доставки на препарата на „АстраЗенека“ и да ускори ваксинацията. Това стана ясно от думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов пред БиТиВи. По-рано и премиерът Бойко Борисов каза, че се водят преговори за ваксини назаем.

Тази сутрин в страната пристигнаха още 21 600 дози от ваксината на „Пфайзер“. Те ще бъдат разпределени между личните лекари и РЗИ-тата.

Ако имаме достатъчно ваксини, може да имунизираме 70% от населението в страната до края на юни. От 500 до 600 хил. ваксинации на месец можем да правим, смята Ангелов.

България предплати 18 500 000 ваксини, а се сега се моли за ваксини в заем, възмути се от своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова с пос във Фейсбук.

Вместо да се моли на Франция и Гърция за ваксини, да започва разговори с Китай и Русия, като европейските лидери, призова тя. И допълни: „Управлението на Борисов е опасно за здравето на хората и вредно за икономиката“.

Според нея изказването на премиера Борисов, че преговарят с Гърция и Франция за ваксини „на заем “ е признание за пълен провал, безсилие и липса на далновидност.

Пред БиТиВи обаче министърът отрече да има хаос във ваксинационния процес. По думите му в целия свят имало опашки за ваксини, само тук се говорело за хаос. Водим война с коронавируса, всяко решение трябва да бъде основано на реалността, каза още Ангелов.

Битката ще бъде в една единствена посока – хората да бъдат здрави. Хората бяха връщани, защото лечебните заведения не се съобразиха с нашата препоръка да качат на видно място на страниците си кога работят с граждани, каза Ангелов по повод връщането на хора, които са се редили на опашки за ваксини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *