БСП: Сметната палата да провери държавната „Автомагистрали“

Социалистите искат да се разсекретят договорите с частни фирми, които „помагат“ в усвояването на милиардите от бюджета

Парламентарната група на БСП внесе искане Народното събрание да възложи на Сметната палата да провери всички договори на „Автомагистрали“ ЕАД в периода 2016 – 2020 година. Проектът за решение е депозиран в деловодството на парламента.

Вносителите припомнят, че държавното предприятие получи милиардни суми от бюджета и  му бяха възложени пряко – без конкурс, поредица големи пътни проекти, а в същото време отказва да предостави на обществото информация за тях.

„Възлагането на почти всички значими пътнотранспортни проекти на едно дружество, било то и държавно, е „защитимо“ само при обоснованост на разходите, законосъобразност на процедурите и обезпеченост на изпълнението“, посочват от БСП.

Правителството повери на „Автомагистрали“ изграждането на последните участъци от АМ „Хемус“, като използва вратичка в Закона за обществените поръчки, която допуска държавна фирма да бъде ангажирана директно, без състезание, за дадена задача. Съмненията обаче са, че всъщност „Автомагистрали“ е основно диспечер на средствата  – нещо като „хъбче“, от което милиардите се преразпределят към големите играчи, които от години взимат най-апетитните обществени поръчки в пътното строителство. Косвено доказателство за това е, че дружеството има поредица „рамкови споразумения“ с големи частни компании да наема от тях хора и техника. Освен това наскоро ресорният министър Петя Аврамова призна, че държавното предприятие работи с огромен брой подизпълнители и помощници – общо от 400 фирми.

Дружеството има и договори за зимно почистване и поддръжка (превантивна, текуща и зимна) на голяма част от магистралните и основните шосета трасета в страната. Това всъщност бяха основните му дейности, преди управляващите да решат да му възложат и ново магистрално строителство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *