БСП смени 11 водачи на листи. Нинова ще е първа в София и Варна

Янаки Стоилов и Крум Зарков вече не са в Изпълнителното бюро на партията

 

БСП смени водачите на листите в 11 от общо 31 избирателни района за извънредния вот на 11 юли. Бяха направени и промени в Изпълнителното бюро на партията.

Както и през април, лидерът на партията Корнелия Нинова ще оглави две листи, само че вместо в София и Пловдив, този път ще е в София и Варна. Тя пак е начело на червената листа в столичния 25 МИР, където е т.нар. лидерска битка. Първото ѝ място във Варна пък ще е за сметка на лидера на местните социалисти Борислав Гуцанов.

В Пловдив водач ще е проф. Иво Христов, който придоби популярност с това, че обяви 80% от българите за дебили. Той водеше пловдивската листа на БСП и през 2017 г. На отминалите избори на 4 април сред местните социалисти избухна брожение заради решението водач на листата да е Нинова, която е в конфликт с лидера на БСП- Пловдив Георги Гергов, известен с близките си връзки с бившите управляващи от ГЕРБ.

Националният съвет на БСП реши още Велизар Енчев да води листата в Кърджали на мястото на Петя Михалевска, която пък ще води в Смолян. През април Енчев бе начело в Хасково, но това предизвика недоволство е местните структури. Сега първи в този район ще е Владимир Маринов от АБВ.

Както е известно, преди дни БСП подписа споразумение за общо явяване на изборите с АБВ, „Нормална държава“ и с Движение на непартийните кандидати, представлявано от Минчо Христов.

Договорката между БСП и АБВ е лидерът на отцепилата са от социалистите партия АБВ Румен Петков и основателят ѝ Георги Първанов да не участват в листите.

Георги Кадиев обаче не само ще участва в изборите, но и ще води листа – в Стара Загора. На предишните избори там първи от БСП беше Георги Гьоков, който сега няма да е сред водачите.

За разлика от април, сега първо място в листа получава и Драгомир Стойнев (в Пазарджик), който е част от вътрешната опозиция. През 2017 година Стойнев водеше в Стара Загора.

Александър Симов остава водач, но сменя избирателния район. През април той беше първи в Смолян, а сега ще е във Враца.

На предишните избори напрежение имаше и между ръководството и БСП-Перник, което отказа да е част от листата на партията. Тогава за водач бе избран Стоян Мирчев, който и сега ще е първи в листата. През 2017 година настоящият кмет на града Станислав Владимиров беше водач в този избирателен район. Той беше депутат две години. През последната година обаче отношенията на Владимиров с Нинова са обтегнати– партията се разграничи от него, а той нарече Нинова „злобна жена“, но пък междувременно се сближи с бившия премиер Бойко Борисов.

Непроменени остават водачите в Благоевград (проф. Георги Михайлов), Бургас (Петър Кънев), Велико Търново (Явор Божднков), Видин (Филип Попов), Габрово (Крум Дончев), Ловеч (Ирена Анастасова), Монтана (Атанас Костадинов), Перник (Стоян Мирчев), Плевен (Румен Гечев), Пловдив-област (Манол Генов), Русе (Крум Зарков), Силистра (Вяра Емилова), Сливен (Атанас Зафиров), София 23 МИР (Христо Проданов), София 24 МИР (Георги Свиленски), София 25 МИР (Корнелия Нинова), София-област (Иван Ченчев), Търговище (Кольо Милев), Шумен (Иван Иванов) и Ямбол (Кристиан Вигенин).

„Няма да преча на Корнелия Нинова в стратегията ѝ за спечелване на изборите. За пореден път останаха нечути организации и личности, които са доказали лоялността си към партията, както и, че могат да извоюват първото място на избори. Благодаря от сърце на всички структури на БСП в област Велико Търново, на нашите кметове и редови социалисти. Оставам до вас, оставам вярна на БСП“, написа във Фейсбук Весела Лечева, която остана без водаческо място и на тези избори.

Пълен списъка на водачите на БСП:

Благоевград – проф. Георги Михайлов
Бургас – Петър Кънев
Варна – Корнелия Нинова
Велико Търново – Явор Божанков
Видин – Филип Попов
Враца – Александър Симов
Габрово – Крум Дончев
Добрич – Димитър Данчев
Кърджали – Велизар Енчев
Кюстендил – Бойко Клечков
Ловеч – Ирена Анастасова
Монтана – Атанас Костадинов
Пазарджик – Драгомир Стойнев
Перник – Стоян Мирчев
Плевен – проф. Румен Гечев
Пловдив – проф. Иво Христов
Пловдив – област – Манол Генов
Разград – Елка Неделчева
Русе – Крум Зарков
Силистра – Вяра Емилова
Сливен – Атанас Зафиров
Смолян – Петя Михалевска
София 23-и МИР – Христо Проданов
София 24-и МИР – Георги Свиленски
София 25-и МИР – Корнелия Нинова
София – област – Иван Ченчев
Стара Загора – Георги Кадиев
Търговище – Кольо Милев
Хасково – Владимир Маринов (АБВ)
Шумен – Иван Иванов
Ямбол – Кристиан Вигенин

Промените в Изпълнителното бюро

Лидерът на БСП Корнелия Нинова махна служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов и бившия депутат Крум Зарков от Изпълнителното бюро на партията.

До това се стигна деня след изборите през април Нинова обяви, че остава на поста си въпреки лошият резултат на партията, но Изпълнителното бюро, което се предлага от нея, подаде оставка. Тогава именно Янаки Стоилов и Крум Зарков единствено поискаха и Нинова да си подаде оставката.

Още тогава ходът с оставката на Изпълнителното бюро бе разчетено от някои противници на Нинова като повод за разчистване на хора.

Сега Националния съвет на партията прие искането на Нинова от бюрото освен Стоилов и Зарков от бюрото да излизат още Георги Свиленски, Манол Генов, Иван Иванов и Стоян Мирчев.

Обяснението за промените е, че се освобождават водачите на листи за предстоящите избори. „Целта е да се ангажират повече хора от партията, едни със законодателна работа, други с партийната“, посочват от партийния пресцентър.

Зам.-председатели на партията остават Кристиан Вигенин, Атанас Зафиров, Владимир Москов и Ирена Анастасова, въпреки че повечето от тях са и водачи на листи.

Новите в бюрото са Генади Събков, Станислав Стоенчев, Таско Ерменков, Георги Гьоков, Емил Хумчев, проф. д-р Георги Йорданов. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *