БСП си избра „правителство в сянка“

Строги правила за заседанията на Националния съвет на БСП бяха разписани в приетия днес от пленума правилник. Те бяха изтълкувани от членовете му предимно като мерки срещу опозицията.

Забранява се разгласяване на информация от заседанията пред медиите, както и дебатите да бъдат смущавани от електронни устройства.

А след като в края на мандата на предишния Национален съвет на няколко пъти опозицията прави опити да свиква заседания на пленума зад гърба на Корнелия Нинова, сега в правилника се разписва строг ред как може да става това. Отново по искане на 1/3 от членовете му, както е по устав, но вече с подписка с три формуляра по образец – за колективно събиране на подписи, индивидуален и по имейл.

Пленумът вече ще има възможност да заседава и онлайн, когато е необходимо вземането на решения за конкретни партийни и политически дейности, а страната е във война или е въведено извънредно положение, както бе през пролетта по време на COVID карантината. Ще има и неприсъствени заседания – чрез електронно участие във вземането на решения.

Членовете на Националния съвет не могат да отсъстват от заседанията без уважителна причина, която ще съобщават на “Позитано” 20. При неизвинени отсъствия от повече от 4 поредни заседания на пленума те ще отпадат от състава му. Ще трябва да се спазва и добро поведение, без лични нападки и обиди.

Те са задължени да не допускат да бъдат поставяни във финансова или друга зависимост, която би могла да повлияе на действията, решенията или поведението им и да ги противопостави на обществения интерес.

Правителство в сянка си избра още БСП. Лидерката Корнелия Нинова застава начело на Съвет по управление, в който влизат председателите на всички съвети към пленума – т.нар. министри в сянка. Това са шефовете на съветите и комисиите, които ще изготвят платформата на партията за парламентарните избори.

Зам.-шефът на БСП Атанас Зафиров поема отбраната. “Министри” стават и седем депутати. Крум Зарков поема правосъдието, Таско Ерменков – енергетиката, Димитър Данчев – икономиката, Георги Свиленски – транспорта, Иван Ченчев – спорта, Атанас Костадинов – околната среда и водите, а Георги Йорданов – здравеопазването. Осмият депутат е Георги Гьоков, който обаче ще съпредседателства съвета по труда и социалната политика заедно с бившия социален министър Емилия Масларова.

Бившият евродепутат Евгени Кирилов поема външните работи. Светлана Шаренкова – културата и медиите, Милко Багдасаров – образованието и науката. Ресор на адвоката от Шумен Веселин Пенчев са вътрешните работи, агроинженерът Свилен Атанасов ще отговаря за земеделието, храните и горите, кметът на Самоков Владимир Георгиев – за регионалното развитие и благоустройството, шефът на общинския съвет в Златоград Емил Хумчев – за туризма, бившият общински съветник в София Орлин Ваташки – за финансите.

Зам.-шефът на БСП Янаки Стоилов застава начело на комисията по идейно и програмно развитие. Той ще следи и доколко политиките на партията, на левите депутати и най-вече на представителите в Европарламента съответстват на програмата и основните идеи на БСП.

Бившата зам.-министърка на икономиката и един от най-доверените хора на Румен Овчаров Анна Янева поема комисията по партийна дейност.

Зам.-шефът на червената група в парламента Георги Свиленски бе избран начело на червения предизборен щаб. Негови заместници са Вяра Емилова, Атанас Зафиров и Стоян Мирчев.

Шефът на щаба да не е депутат, за да може да хвърли всички сили в работа за партията, поиска преди началото на заседанието бившият зам.-шеф на БСП и експредседател на щаба Кирил Добрев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *