БСП се готви да управлява с „Продължаваме промяната“?

Дори и да е маскиран като експертно, предлаганото от проф. Габровки правителство няма да е независимо от Борисов, каза Георги Гьоков 

Няма да подкрепим кабинет предложен от ГЕРБ. Това каза в ефира на NovaNews председателят на социалната комисия в парламента и народен представител от „БСП за България“ Георги Гьоков.

„Ние имаме решение на колективните си органи, както и своето убеждение след 12-годишни битки в парламента с политиките и модела ГЕРБ. Това правителство дори и да е маскирано като експертно – в никакъв случай няма да бъде независимо от Борисов и ГЕРБ“, подчерта той.

„Цялата парламентарна група на БСП ще бъдем в залата и ще гласуваме против правителството с мандат на ГЕРБ. Мисля, че „Продължаваме промяната“ ще предложат правителство с втори мандат и ще предложат разговори на всички парламентарни групи без ГЕРБ и ДПС, а нас ще ни потърсят за подкрепа. Дали ние ще я дадем – зависи от това до каква степен ще видим възможност да реализираме своите политики.“, обясни той за позицията на социалистите, които са твърдо против коалиция с ГЕРБ.

По думите му в настоящото Народно събрание единствено БСП е изразител на лявото политическо пространство. Гьоков посочи, че ако левицата получи трети мандат, то от БСП ще съберат своите колективни органи, за да вземат решение.

„От самото си начало служебното правителство се обяви за нова минимална работна заплата от 770 лева. После се отметнаха от това. Ние решихме, че правителството по някакъв начин трябва да се задължи, затова направихме промени в Кодекса на труда – минималната заплата да бъде 50% от средната“, обясни той.

„Ако Народното събрание приеме тази наша поправка – минималната заплата трябва да стане 850 лв., независимо служебното правителство какви постановления приема. Докато бяхме в редовното правителство настоявахме да има облекчения за гражданите, включително за горивата, както и за изземване на свръхпечалбите, които се реализират от енергийните дружества“, изтъкна Гьоков.

„Явор Божанков не е член на БСП, а беше част от нашата гражданска квота като водач във Велико Търново. Той нееднократно е изразявал различно мнение от това на групата. Разбира се нашият правилник за работа на парламентарната група позволява различното мнение, но когато постоянно имаш различно мнение от групата – явно не ти е мястото в нея“, заяви бившият социален министър.

„Когато системно се нарушават правилника и моралните норми – затова го изключихме и призовахме да напусне парламента, за да влезе следващия, който ще отразява интересите на
БСП.“, добави той.

Гьоков бе категоричен, че одобряването на военна помощ за Украйна ни превръща в страна по конфликта и още веднъж подчерта позицията на БСП, които са за мирно и дипломатично решение. „Изказването на Божанков означава, че той е заблуждавал хората по време на кампанията“, каза още социалистът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *