БСП свиква извънредна среща с преговарящите партии

Нинова поиска от коалиционните партньори „да се хванат за ръце и бързо да правят правителство“

 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова свика спешна среща на ръководствата на партиите, преговарящи за съставяне на ново правителство с връчения на партията трети проучвателен мандат. Тя поиска ясни и конкретни срокове за работата на парламента в следващите дни.

„Искам среща с ръководствата на парламентарните групи на четирите партии, с които разговаряме за правителство. Би било супер неразумно 4 седмици ние да държим мандата. Не мога да държа мандата безкрайно, въпреки че Конституцията ни дава време – това би било неморално”, каза Нинова, която се появи в парламента.

Тя призова всички „бързо да се вземат в ръце и да правим правителство“.

„Искаме днес депутатите да ни дадат яснота какво искат от нас, за да гарантираме стабилност и сигурност в държавата, и да се хващаме и да свършим работа. Не може ние като мандатоносител да ставаме заложник на някакви хаотични движения”, допълни още Корнелия Нинова.

Според нея от вчера страната е в различна ситуация след решението на Конституционния съд (КС), с което се обявява изборът на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за противоконституционен. Тя подчерта, че това решение блокира работата на КЕВР.

„Чувам депутатите от вчера, че искат четири седмици за избор на нов ръководител на КЕВР, затова днес дойдох спешно„, каза Нинова. Тя подчерта, че по правилник от 1 август Народното събрание излиза във ваканция. Затова и Нинова настоява четирите партии да договорят работен график, извънредни заседания, както и парламентът да не излиза във ваканция през август, ако залата реши.

„От тази среща трябва да излезем с конкретни решения, повече никакво протакане и шикалкавене – да кажат: „Искаме да държите мандата, за да работи парламентът четири седмици“. През тези четири седмици искам по дати да ми кажат кога ще приемат правила за КЕВР и избор на председател, кога ще приемат Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), кога ще изберат председател и да става ясно на нас и на народа какво правим“, посочи Корнелия Нинова.

„Като мандатоносител напълно разбирам тежестта и отговорността, която носим – не можем да сме нито повод да се задълбочава хаосът, нито от друга страна да държим този мандат безкрайно, без да има яснота ще има ли правителство или не“, посочи Нинова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *