БСП прехвърли на парламента отговорността си за правителство

Ако съберат мнозинство за програмата си, социалистите ще номинират Асен Василев за премиер

 

Вместо сами да вземат решение дали да съставят правителство, социалистите ще прехвърлят тази отговорност на Народното събрание.

БСП ще внесе за гласуване в парламента проектите на управленска и законодателна програми, изготвени съвместно с ПП и ДБ. Ако се събере мнозинство, което да ги подкрепи, социалистите ще го приемат като сигнал да предложат кабинет. За негов премиера ще номинират съпредседателя на ПП Асен Василев. В случай, че такова мнозинство няма, още на следващия ден левицата ще върне мандата на президента Румен Радев.

С такъв план е излязла соцлидерът Корнелия Нинова на днешното заседание на Националния съвет на левицата. Предложението й очаквано е било одобрено – все пак съветът се доминира от нейните поддръжници.

Асен Василев вече е потвърдил, че е готов да приеме номинацията, съобщи Нинова на брифинг след съвета. Първото и основно препятствие обаче е гласуването на програмите. Те ще бъдат внесени в парламента под формата на проект на решение, което ще бъде обсъдено и гласувано в пленарната зала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *