БСП праща свои депутати лекари в болниците в Свищов и Шумен

Трима депутати от БСП, които са лекари по професия, заминават да работят в болниците в Свищов и Шумен, които изпитват остра нужда от медицински кадри в битката с пандемията от коронавирус. Това са проф. Георги Михайлов, който е бивш шеф на Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания, урологът Десислав Тасков, както и специалистът по спешна медицина Илиян Тимчев.

Председателят на социалистите Корнелия Нинова съобщи в неделя във Фейсбек профила си, че решението е било взето, веднага след като станало ясно, че в болницата в Свищов няма нито един лекар.

“Проведохме разговор с тримата наши депутати-лекари: проф. Михайлов, Илиан Тимчев и Десислав Тасков. Те изявиха желание да заминат за там и да се включат в помощ на хората“ пише Нинова.

“Обадих се на министъра на здравеопазването да даде съгласие да бъдат допуснати да лекуват в болницата. От него разбрах, че остра нужда от лекари изпитва и болницата в Шумен. Разговаряхме да разделим нашите депутати – единият в болницата в Шумен и двама в Свищов. Утре заминават. Благодаря на колегите-лекари. На всички българи кураж. Знам, че ще се справим, написа още лидерът на социалистите.

Решението идва на фона на критичната ситуация в болницата в Свищов “Д-р Димитър Павлович”, където Covid отделението е препълнено, а няма нито един лекар. За пациентите грижат командировани медицински сестри от другите отделения, рехабилитатор и кинезитерапевт.

Кметът на Свищов Генчо Генчев стана доброволец, но в петък стана ясно, че е с положителен тест за Covid-19. Дни наред кметът и медицинската сестра Лидия Македонска бяха основните лица обслужващи заболелите от коронавирус, като денонощно дежуреха в отделението. По-късно, към тях се присъедини медицинската сестра и общински съветник Екатерина Романова.

Лекарите от местната болница отказват да влязат, посочи болничният управител икономистът Илиян Венков, който също влиза да помага.

Болницата в Шумен също е препълнена с пациенти с коронавирус и дори преди дни се наложи да се връщат заболели. Броят на диагностицираните продължава да расте, а местата, освобождавани от изписани пациенти, не могат да поемат новите случаи, оплакаха се преди дни от здравното заведение. Обсъждаше се дори подобрените пациенти да се изписват за домашно лечение или новите случаи да се насочват към болници от съседни области.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *