БСП подписва утре споразумения за голяма лява коалиция

Голяма лява коалиция ще има. Тя не е лесна, но е необходима за България, особено в условията на социално-икономическата криза и след управлението на ГЕРБ. България има нужда от лява политика и отваряне на ветрилото към ляво-център. С тези думи лидерът на БСП Корнелия Нинова започна пресконференцията, на която даде подробности около бъдещата голяма лява коалиция за избоите на 11 юли.

БСП се роеше в последните дни, но се оказа, че малките партии трудно влизат в парламента и хората, които гласуват за тях не се чувстват представени, добави лидерът на социалистите.

От думите й стана ясно, че още утре започва подписването на първите споразумения за коалицията. Ще има промени и в самата стратегия на БСП за предстоящите избори – и като работа на предизборния щаб, и като подредба на листите.

Националният съвет ме упълномощи да започна разговори за такава коалиция. Разговори водим от две-три седмици. В много висока степен сме готови с някои партии от утре започваме подписване на споразумение. Отворени сме към още партии. Най-готови сме на споразумение с АБВ, Д21 и „Нормална България“ на Георги Кадиев, подчерта Корнелия Нинова.

Всяка от нашите формации представи платформата си и програмата си и видяхме, че в най-висока степен те съвпадат. После преминахме към организационните въпроси.

На тези избори ще се явим във формата „БСП за България“ и с това име ще се регистрираме в ЦИК, обяви Нинова.

Сегашният формат на коалиция в „БСП за България“ се запазва, към този формат ще сключваме споразумение за правене на общи политики с останалите партии, с които разговаряме. От утре започваме записване на споразумения. Утре започваме с АБВ, след това с партията на Кадиев и остава още един разговор с „Движение 21“, уточни председателят на БСП.

Вярвам, че до 25 май, когато е Националният съвет на БСП, който трябва окончателно да одобри формата, всичко ще е готово.

Вярвам, че този формат ще подобри резултатите на левицата, ще отвори възможността за промяна на политиките в България – да бъдат ляво-центристки и отваря врата за едно ляво-центристко управление, продължи Нинова.

С Мая Манолова опитахме разговори няколко пъти преди изборите, не успяхме. От „Изправи се! Мутри вън!“ ни определиха като партия на статуквото и отказаха всякакви разговори с нас в предишния парламент, уточни Нинова в отговор на въпрос ще има ли разговори с Мая Манолова.

Иначе всички леви партии, с които ще има споразумения, ще участват в листите на „БСП за България“.

Споразумението предвижда тази голяма лява коалиция предвижда съвместно яваване на изборите на 11 юли. Но с допълнителни споразумения тя може да продължи да функционира и на следващи избори.

Георги Първанов и Румен Петков от АБВ няма да бъдат в листите, каза Нинова в отговор на журналистически въпрос. Представителите на АБВ обаче ще има.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *