БСП подкрепи искането на ГЕРБ за отстраняването на вътрешния министър

От парламентарните сили само БСП подкрепи искането на ГЕРБ за оставка на министъра на вътрешните работи. Темата коментира депутатът от соцпартията и бивш земеделски министър Иван Иванов.

Откакто управлява това издание на служебния кабинет, има засилен мигрантски натиск. След инцидента с убийството на полицая Петър Бъчваров отговорност се поема на най-високо ниво, посочи Иванов в нарочно изявление от името на парламентарната си група.

Той бе попитан какво смятат в БСП след искането на ГЕРБ за отстраняването на вътрешния министър и главния секретар на МВР.

„В нормалните европейски държави се поема отговорност се поема отговорност на най-високо ниво. А нашата оценка за работата на Министерството на вътрешните работи и най-вече на ръководството е доста негативна, като започнем още от провелите се избори. Считаме, че не беше упражнен необходимият контрол и бяха допуснати не малко изборни измами. Т.е. Министерството на вътрешните работи абдикира от този процес“, обясни Иван Иванов.

По повод инцидента с полицая Бъчваров, той каза, че „това е един сериозен удар както върху държавността, така и върху авторитета на Министерството на вътрешните работи“.

Промените в структурите на МВР очевидно не били ефикасни и довели до още по-голяма деморализация и други проблеми.

„Очевидно несправяме от страна на политическото ръководство на Министерството на вътрешните работи и е логично в тази ситуация да се поеме и персонална отговорност. Считаме, че президентът трябва да предприеме тези действия, ако самият министър не счита за необходимо, че трябва да понесе лична отговорност в тази ситуация“, добави Иван Иванов.

След въпрос дали проблемът с мигрантския поток е от две години (както твърдят ГЕРБ – б.а.), той отговори: „Проблемите са натрупани още от времето на ГЕРБ. Беше започнат един процес, който да оздравява Министерството на вътрешните работи. Виждаме една огромна крачка назад в момента. Стари практики се възраждат. За съжаление, отново не се носи отговорност. Затова, пак повтарям, редно е в тази ситуация наистина министърът на вътрешните работи да поеме личната отговорност.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *