БСП напусна пленарната зала след скандал в парламента заради “мазнинките в хазната”

Депутатите от БСП за пореден път настояха премиерът Бойко Борисов да дойде в парламента. Социалистите искат той да даде подробно обяснение откъде идват парите за новите антикризисни мерки, които бяха обявени в понеделник. На левицата очевидно не се е харесало обяснението, че сумата от 1,1 милиарда лева в е от “мазнинките в хазната”.

БСП иска и разяснение от Борисов как тези пари ще стигнат до нуждаещите се семейства и до малкия и среден бизнес, а няма да отидат “в джобовете на обкръжението му”.

От парламентарната трибуна лидерът на социалистите Корнелия Нинова обвини премиера, че раздава пари, карайки джипа, че не се вслушва в исканията на протестиращите за правова държава и не идва в парламента, където трябва да се дебатират мерките. Тя посочи, че намаляването на данъка върху добавената стойност за бира, вино, фитнеси и туроператори се прави през преходни и заключителни разпоредби на друг закон от коалиционен партньор.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева каза, че ще предаде искането на премиера. Последваха обаче поредица от процедури, в които социалистите поискаха Борисов да дойде в парламента, крещейки “Оставка”.

Зам.-председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски обяви, че дневният ред на парламента не е адекватен, тъй като не включва дебат по новите мерки. Той каза, че след като бъдат изхарчени тези пари, депутатите ще излязат във ваканция, а Борисов ще продължи да вози министри в джипа.

Червеният депутат Стоян Мирчев поиска почивка, докато премиерът не дойде в парламента.

“Откакто са протестите, г-н Бойко Борисов е най-големият страхливец, води България към катастрофа. Той трябва да е тук и да обясни как ще премине през тази ситуация, в която ни е поставил, и да спре да се крие като мишка”, заяви Мирчев.

Караянчева го наказа за обида, а председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова призова да не се руши авторитета на парламента с просташки действия и поиска 10- минутна почивка, докато се успокоят колегите ѝ отляво.

Накрая социалистите напуснаха пленарната зала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *