БСП гласува срещу коалиция с ГЕРБ: Нинова печели с 81.5% прекия вот за лидер

Корнелия Нинова спечели безапелационно втори мандат начело на БСП с 81.5 процента от гласовете първия пряк избор за лидер на партията. Основният ѝ конкурент Кирил Добрев финишира с 14.9%.

Резултатите бяха обявени в неделя от Централната избирателна комисия на БСП при преброяване на 100% от подадените гласове.

80 236 са социалистите, имащи право на глас, според списъците, предадени от местните организации на БСП. От тях са гласували 53807 или 67.1%. За да е валиден изборът, в него трябва да участват повече от половината членове на БСП. Недействителните гласове са 788.

Преценено е, че всички жалби за нарушения са несъществени и не влияят на изборния резултат. Те обаче ще бъдат предадени на общинските ръководства на БСП и на Контролната комисия в партията, заяви шефът на червената ЦИК Емил Войнов.

Предстои да се обработят протоколите от общинските и районните комисии, както и от секционните, за да има тройно въвеждане на резултатите и да бъдат окончателно ясни в понеделник.

„Социалистите показаха с активността си, че желаят те да избират, че от техния глас зависи нещо. Показахме, че сме наистина демократична партия, която се допитва и от гласа на членовете ѝ зависи как да се развива бъдещето ѝ, коментира Войнов.

Кандидатите за лидерския пост първоначално бяха петима: Корнелия Нинова, заместникът ѝ в партията Кирил Добрев, Георги Тодоров, депутатите Валери Жаблянов и Красимир Янков. Тодоров обаче се оттегли от участие в изборите, а Жаблянов и Янков призоваха за бойкот.

Нинова бе смятана за фаворит от самото начало, тъй като е харесвана от редовите членове на партията, макар и да е в конфликт с редица представители на червения елит. Зам.председателят и организационен секретар на партията Кирил Добрев бе възприеман като кандидата на ГЕРБ и Делян Пеевски в битката за овладяване на втората политическа сила. Победата на Нинова означава, че мнозинството социалисти подкрепят политическия ѝ курс срещу колаборация с ГЕРБ.

Решението за пряк избор на председател на партията беше взето от конгреса на БСП през 2017 г., по предложение на самата Корнелия Нинова като стъпка към демократизация на партията.

Точният брой на имащите право на глас бе обявен заедно с изборния резултат

Провеждането на самия избор обаче отново засили вътрешното напрежение, включително защото до последно не бе обявен точният брой на партийните членове с право на глас, което е ключово за легитимността на вота. Ето защо изчисляването на избирателната активност със сигурност ще бъде атакувано от вътрешната опозиция на Нинова.

Нейните опоненти Валери Жаблянов и Красимир Янков призоваха в последните дни преди вота социалистите да не участват в него, което бе парадоксално, тъй като това означаваше да не гласуват и за самите тях. Самата Нинова агитираше съпартийците си да участват в изборите, независимо за кого ще гласуват.

Според шефа на червената ЦИК организацията на вота била перфектна.

„Изборът беше честен, ЦИК създаде равни условия за всички кандидати, те имаха застъпници във всяка секция, изборите бяха прозрачни за медиите“, каза Емил Войнов. БСП организира едни показни избори, които могат да бъдат еталон и за националните, допълни той.

В първия пряк вот за Нинова гласуваха 43 228 от социалистите. Кирил Добрев остава далеч зад нея със 7914 гласа. Красимир Янков е получил подкрепа от 1118 души или 2.1%. За Валери Жаблянов са гласували 759 души или 1.4%.

Получени са над 50 жалби, обявиха от червената ЦИК, като най-честите са: нарушаване на предварителните споразумения в някои от общините, изборните помещения и тяхната подмяна, което е довело до късното започване на изборния ден в дадени секции.

За 26 септември е насрочено заседание на 50-тия Конгрес на БСП, на което трябва да бъде избран Национален съвет и Общопартийна контролна комисия.

Въпреки убедителната победа на Нинова, едва ли може да се очаква консолидация на партията, тъй като лагерите остават разделени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *