БСП връща мандата на 7 септември

Радев решава ще има ли избори 2 в 1

 

БСП ще върне мандата за съставяне на правителство във вторник, 7 септември. Решението бе взето от Националния съвет на партията, независимо от предишната заявка на лидера Корнелия Нинова, че ще бави мандата до 10-15 септември, както настояваха и протестните партии.

Връщането на последния мандат за кабинет практически развързва ръцете на президента Румен Радев да разпусне незабавно парламента и да насрочи парламентарните избори на 7 ноември. По такъв начин датата на парламентарния вот ще се размине с тази за президентския, след като Народното събрание вече насрочи първия тур на 14 ноември и втория – на 21 ноември.

В конституцията обаче няма срок, в който Радев да разпусне парламента, така че той може да удължи живота на сегашното НС, за да може депутатите да приемат актуализацията на бюджета, промените в съдебния закон и др. Това означава обаче отлагане на парламентарните избори и провеждането им в един ден с президентските – вариант, срещу който Румен Радев изрази резерви. Но пък повечето партии, включително БСП, се обявиха за избори 2 в 1.

Практически БСП прехвърли на Радев отговорността да реши дилемата – дали да изчака приемането на актуализацията на бюджета и важни за съдебната власт закони, или да размине датите на президентските и парламентарните избори. В сегашната ситуация той няма как да направи и двете неща.

„Положихме максимални усилия за постигане на мнозинство за кабинет и за работещ парламент. Трите партии на протеста ни отказаха, безсмислено е да се продължават повече тези усилия“, заяви след края на заседанието Корнелия Нинова.

Допълни, че решението да върнат мандата във вторник не е обвързано с хипотезата избори в 2 в 1. Обясни как на заседанието имало и мнения за по-дълго протакане, но 108 делегати на пленума са подкрепили датата 7 септември.

„Доволни сме, че ще започне актуализацията на бюджета в ускорени срокове. Президентът може да забави няколко дни разпускането на Народното събрание, така че окончателно да се приеме бюджетът“, каза още Нинова.

Вероятно в петък президентът ще каже какво смята да прави с разпускането на парламента и датата на изборите. От прессекретариата на държавния глава вече обявиха, че той ще участва в откриването на военномедицински симулационен тренировъчен център във Военномедицинска академия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *