Брюксел призна: Не си свършихме работата в България

Еврокомисията даде отговор пред Европарламента защо е бездействала, докато САЩ са санкционирали Пеевски и други за корупция

Европейската комисия за първи път призна днес, че не си е свършила работата в борбата срещу корупцията в България. Тя трябваше да отговори в Европарламента в Страсбург защо е бездействала, докато САЩ са наложили санкции по глобалния закон „Магнитски“ на три български лица и техните мрежи. Визираните лица са Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, както и техните бизнеспартньори.

Комисарката по вътрешните работи Илва Йохансон (Швеция) каза в края на разискването: „Докато корупцията подронва върховенството на закона, значи не сме си свършили работата“. В пленарната зала на Европарламента депутатите получиха устен отговор на зададения на 2 септември въпрос от Хуан Лопес Агилар (испански социалист), който е председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП (LIBE). Според него наложените санкции повдигат сериозни въпроси относно подходите на ЕС в областта на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права.

Членовете на ЕП искаха да разберат как Европейската комисия възприема действията на САЩ срещу корупцията в държава членка и как това се отразява върху оценката на досегашните действия на ЕК по този въпрос. По-конкретно, евродепутатите питаха дали ЕК ще бъде по-активна при сигнализирането и предприемането на действия по отношение на корупцията и заплахите за принципите на правовата държава в държавите членки, каква ще бъде ролята на Европейската прокуратура и дали ЕК ще разработи обща стратегия за борба с корупцията в ЕС.

„Сега“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *