Брюксел клекна пред Москва! ЕС измисли как да купува руски газ по схемата с рубли

Европейският съюз обяви, че компаниите могат да продължат да купуват природен газ от Русия без да нарушават санкциите – смекчен вариант на обструкцията срещу претенциите на Москва. Европейската комисия е изпратила на 13 май ревизираните си указания на страните членки на общността, информира неин говорител на 16 май. В тях се посочва, че дружествата трябва да заявят ясно, че смятат задълженията си за изпълнени след като платят в евро или в щатски долари.

Санкциите на ЕС „не забраняват на икономическите оператори да откриват сметки в определена банка за плащания по контракти за доставка на природен газ от съответната държава във валутата, посочена в тези договори“, пояснява ЕК. Единственото условие е те да обявят категорично край на операцията веднага след като са направили преводите в твърда валута.

Изяснената позиция на Брюксел дава зелена светлина на европейските енергийни групи да откриват сметки в „Газпромбанк“ и да купуват синьо гориво без да се опасяват, че нарушават наказанията на ЕС срещу руската агресия в Украйна. Те обаче премълчават изискването на Кремъл за откриване на втора сметка в рубли – условие за погасено задължение съгласно указа на руския президент Владимир Путин.

Европейските газови котировки се понижиха след официалното разрешение на ЕК, а компаниите се задействаха да го изпълняват. Италианският енергиен гигант ENI ще открие сметки в рубли и в евро в „Газпромбанк“ до 18 май, така че да изплати навреме суровината през този месец и да предотврати риска за газовите доставки, твърдят запознати с въпроса лица. Фирмата е изчаквала тези указания, за да получи официално разрешение да действа.

Германската компания Uniper и австрийската OMV също очакват покупките им на руски природен газ да продължат. Германският министър на икономиката Роберт Хабек изрази на 16 май оптимизъм, че германските енергийни дружества ще успеят да направят предстоящите си плащания към Москва, въпреки санкционния режим и новите правила на Москва. Той е обяснил, че това ще става в евро, а руските банки ще получат разрешение да обръщат получените средства вътрешно в рубли в т. нар. „К-сметки“, независимо от наказателните мерки на ЕС. Според Хабек това отговаря напълно на въведените санкции, каквото е становището и на Брюксел.

Полският премиер Матеуш Моравецки обаче не е съгласен и критикува смекчената позиция на ЕК към издължаването в рубли. Той изрази своето разочарование и увери, че Полша ще продължи да се придържа към правилата и няма да се поддаде на изнудването на Путин, въпреки че Русия спря подаването на газ към страната през април.

Европейските вносители на руски газ чакат от седмици пояснения от правителствата си и от ЕК как и къде да плащат за доставената суровина, за да не се окажат нарушители.

Италианският ENI, който е един от най-едрите европейски купувачи на руското синьо гориво, бе особено притеснен, защото към 20 май изтича крайния срок да се издължи на „Газпром“. Италианският премиер Марио Драги пък коментира на 11 май, че някои вносители вече работят по руския план за разплащания, без да ги назовава. Той допълни, че без решение и разпореждане по въпроса това е „сива зона“. Италианската държава притежава контролен дял от 30% в ENI. Енергийният гигант има дългосрочни контракти с „Газпром“ до 2035-а и миналата година е внесъл около 30 млн. куб. м руско гориво.

Германският вносител на руски газ VNG обяви миналата седмица, че ще плаща в бъдеще в евро за суровината в „Газпромбанк“ и че не очаква проблеми при конвертирането на средствата в рубли.

Руската страна, изглежда, също е направила известни отстъпки. Според добре информирани източници, „Газпром“ е изпратил разяснения на части от схемата в рубли на европейските си клиенти. Според тях контрактите и валутата за разплащания остават в евро, а руският газов монополист ще поеме всички последващи рискове, включително обменът в руски пари.

През миналата седмица агенция „Блумбърг“ публикува новината, че още десет европейски купувачи на руски газ са открили сметки в „Газпромбанк“, с което общият им брой е нараснал двойно – до 20. Други 14 клиенти пък са поискали необходимите за целта документи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *