Ботокса с поредица поръчки за свои хора в Александровска болница

През всяка от годините си като шеф на Александровската болница бившият здравен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Костадин Ангелов е сключвал множество договори на косъм под праговете за обществени поръчки, сочат последните одити на клиниката, пише Капитал.

Оказва се, че той е избирал без конкурс изпълнителите за осигуряване на медийно отразяване, адвокатски и консултантски услуги, въпреки че болницата си има юристи, икономисти, специалисти за връзки с обществеността и др.  Всичко това ставало с избягване на Закона за обществените поръчки чрез сключване много “малки” контракти. Напомняме, че при управлението му в клиниката приключва с натрупани 53 млн. лв. задължения.

Избраните юристи обаче не са случайни хора, но с добри възнаграждения. Сред тях са Иванка Динева (с предишно име Кръстева), която  е сегашният шеф на РЗОК-София (и спрягана за шеф на НЗОК), назначена там в края на 2020 г., по времето, когато Ангелов е министър.

По време на втория кабинет на ГЕРБ, от когато са договорите, тя беше съветник на Петър Москов в МЗ и след това – подуправител на НЗОК. По същото време брат й Христо Динев пък е градски прокурор на София. При Борисов 3 Динева беше съветник на вицепремиера Валери Симеонов.

Като шеф на Александровската Ангелов се е ползвал от услугите на Динева през 2014 г. и 2015 г. Тогава работи и на граждански договор и в държавната фирма БулБио. Това се случва чрез абонаментен контракт с Крист-Ал медконсулт с управител д-р Анатолий Кръстев (тогава съпруг на Кръстева). През 2015 г. фирмата има общи приходи от 63 хил. лв., като 1/3 от тях са от абонамента с Александровската.

Дружеството получава и допълнително възнаграждение от 100 лв. на час, ако работата по договора е повече от 25 часа месечно. И през 2014г. и 2015 г. в договорите с Александровската е записано изрично, че поръчките й към Крист-Ал се приемат “лично от Кръстева” и се възлагат от Ангелов.

Въпреки, че болницата по това време има четирима юрисконсулти на щат, дори и Крист-Ал не е била достатъчна и Александровска е сключвала редица договори с адвокатски кантори при управлението на ГЕРБ-ера.

През 2014 г. Ангелов плаща 19 800 лв. за година на Катя Панайотова за правни консултации във връзка с предявени претенции към болницата, като тя се вписва като адвокат през 2013г. в Перник, само година преди да представлява Александровска.

В договора Панайотова е ангажирана за “изготвяне искове, отговор на искови молби и обжалване на административни актове”, но не и с процесуално представителство, т.е. да се явява в съда по исковете, които пише.

Защо е така – дали защото е младши адвокат и не може да се явява в съда или по друга причина, не става ясно, но в подобно правно обслужване няма логика.

За услугите си Панайотова получава месечно авансово по 1650 лв., при положение, че е консултирала болницата за до три дела месечно, но при увеличаване на месечната натовареност, може да се договаря и по-високо възнаграждение.  Напомняме също, че към тези истории може да се добавят договорите за кетъринг на Александровската с тъщата на Ангелов, неизгодните анекси, при които болницата дължи до 30% наказателни лихви.

1 коментар

  1. Авгиевите обори в древногръцката митология са огромни обори на царя на Елида Авгий, син на Хелиос и съпруг на Епикаста, които не били почиствани 30 години. Когато Херкулес /Херакъл/ отишъл при Авгий му предложил да изчисти оборите му за един ден, ако царят му даде 1/10 от стадата си.

    Само дето Кирчето не е Херкулес…хилавичко е момчето. Залъкът май не е за устата му, макар и да е бая голяма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *