Борис Бонев пристана на ГЕРБ в СОС

Заподозреният Борис Бонев отказа да разкрие тайната на вота си

Неочаквано мнозинство подкрепи ГЕРБ в избора на досегашния председател на Столичния общински съвет Елен Герджиков за нов мандат. Вчера съветът се събра за пръв път в новия си състав. При тайното гласуване номинацията на ГЕРБ-СДС подкрепиха 33 от 60 участвали във вота съветници – с един повече от членовете на формациите, за които се очаква да гласуват с ГЕРБ в този мандат.

В гласуването участваха 27 съветници от ГЕРБ-СДС, 4-ма от ВМРО и един от „Атака“ (лидерът Волен Сидеров си тръгна преди това) – общо 32 души. Издигнатите от БСП и от „Демократична България“ Милка Христова и Методи Лалов получиха съответно 15 и 12 гласа, равняващи се на числеността на двете групи. Невалидни бюлетини нямаше, вследствие на което аритметиката показа, че 33-ият глас за Герджиков вероятно е дошъл от независимия Борис Бонев. Той обаче отказа да обяви каква бюлетина е пуснал, позовавайки се на тайната на вота, а по-късно във Фейсбук призова да не се измислят драми там, където ги няма. „Фокусирайте се върху съществените неща и се съгласете върху следващите ни действия“, написа независимият съветник, който преди втория тур отказа да участва в пазарлъци за постове срещу подкрепа.

Преди гласуването кметът и шефовете на групи повториха част от предизборните си ангажименти и обещаха да ги спазват. До месец Фандъкова ще предложи структурни промени в работата на общината за „по-голяма бързина, повече контрол и повече публичност“. Тя каза още, че заместниците й ще имат нови ресори, като изброи „строителство, дигитализация и инвестиции, транспорт“. „Поуките от кампанията за нас са ясни – хората на София са прагматични и интелигентни. Те се интересуват от надграждане и нови възможности и нямат време за губене с неясни експерименти. В този съвет опозицията увеличава присъствието си и ние очакваме вашето активно участие“, коментира шефът на ГЕРБ и СДС Малина Едрева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *