Борисов с прозрение в Симитли: И най-големите врагове да работят заедно срещу пандемията

Премиерът Бойко Борисов посети и Симитли по време на днешната си традиционна обиколка. Той се срещна с кмета на града Апостол Апостолов и с кметове на населени места от региона, избрани с различна политическа подкрепа.

“В тази пандемия спасението на държавата в следващите една-две години е и най-непримиримите врагове и опоненти да работят заедно, за да се измъкнем от кризата. Шансът да се запазим е единството, защото съединението прави силата.” До този извод стигна Борисов пред представителите на местната власт.

Премиерът подчерта, че във времето на финансова, икономическа и здравна криза, причинени от COVID-19, трябва да сме максимално солидарни. Добрите икономически резултати на страната ни, които, по думите му, били поддържани в последните години, позволявали правителството днес да оказва необходимата подкрепа и на гражданите, и на бизнеса.

В Симитли Борисов разгледа изградените нови стадион и многофункционална зала с 600 места за редица видове спорт на закрито, до които са разположени административна сграда и плувен басейн.

За изминалата година правителството е отпуснало на община Симитли близо 5 млн. лв. От тях 2 млн. лв. са предназначени за ремонт на улици на територията на общината. Близо 1 млн. лв. са били одобрени за аварийно-възстановителни работи по изграждане на подпорна стена, а още 1,1 млн. лв. били отпуснати за почистването, реконструкцията и укрепването на няколко дерета в града. В края на годината кабинетът е одобрил и трансфер в размер на 800 000 лева за ремонт, обзавеждане и оборудване на два центъра за настаняване от семеен тип за лица с умствена изостаналост с капацитет 30 места, уточняват от правителствената пресслужба.

Министър-председателят се срещна и с преподаватели в училището в Симитли, където изтъкна и увеличението на учителските заплати и парите, вложени в образователната инфраструктура.

“Повишение на заплатите се предвижда и за преподавателите във висшите училища. А сега работим за следващите 4 години и в здравната система да се получават по-високи доходи”, похвали се Борисов. И добави, че ежемесечно продължава изплащането на допълнителните средства от държавата за медицинските екипи на първа линия в битката с COVID-19, както и подкрепата за пенсионерите.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който бе заедно с премиера, добави, че ваксинацията срещу коронавируса у нас протича успешно, а от другата седмица ще има възможност да започне имунизацията на учителите, които желаят да им бъде поставена.

“За радост броят на оздравелите от коронавируса всеки ден трайно се увеличава, все по-малко са пациентите в интензивните структури, изписват се повече българи и то при най-меките мерки”, каза още министър-председателят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *