Борисов смени прогнозите за края на пандемията след срещата с “големите началници” в Брюксел

Бойко Борисов промени оптимистичните си и бодряшки прогнози за пандемията след срещата на върха на ЕС. Той цитира мнението на останалите евролидери, че поне до март ще останат строгите ограничения и мерки, очаква се и трети пик на заразата.

Пандемията в България няма да приключи до Коледа. Празниците да се празнуват в тесен семеен кръг, без масово събиране, препоръча Борисов в изказване от Брюксел. На заседанието си вчера евролидерите постигнаха споразумение по бюджетната рамка за следващите седем години и по спасителния фонд за справяне с последиците от ковид кризата.

Борисов каза, че за излизане от кризата в момента никой не говори, а различните експерти очакват подобрение в месеците след средата на следващата година и то при положение, че има висок процент ваксиниране.

Само преди няколко дни Борисов обясни как „на 21 декември отваряме отново всичко, хората да ходят да работят“. Днес каза нещо много различно: „Трябва да сме много умерени. Тази седмица резултатите са добри, но не показват, че трябва да сме много оптимистични, че пандемията ще приключи за Коледа“.

Европа ще излезе от икономическата криза в периода август-октомври догодина. Това може да стане при условие, че има стаден имунитет, а той може да се постигне само с ваксина, каза още Борисов.

“Въобще приказка до края на март за отваряне на Европа няма. Нещо повече, очаква се тогава трета вълна и много тежки рестрикции”, заяви Борисов. Той обясни, че ситуацията в Брюксел в момента била следната – вечерен час 22 ч. и по улиците няма никой. Работещите в евроинституциите имали нужда от специален пропуск, за да се движат.

Той обясни, че говорил поотделно с всички лидери на Съюза, чул и прогнозата на шефката на Европейската централна банка Кристин Лагард.

“От това, което чувам от колегите, а и предедателят на ЕЦБ, прогнозите, които се правят, е, че излизането от кризата може да се очаква август-октомври следващата година. И то при положение, че се достгине 70% ваксиниране на населението на ЕС”, каза той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *