Борисов се шегува: Ще ми носите хляб и вода в ареста!

Експремиерът събра бодра смяна младежи от ГЕРБ да го венцехвалят

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов се окъпа в младежка любов в събота сутринта, докато заедно с други членове на ръководството на партията представяше пред младото попълнение в нея предизборната й програма. Представянето премина в нещо като състезание по хвалби за управлението на ГЕРБ като цяло и неговия лидер в частност. Борисов посочваше младежите един по един, които вместо да изкажат мнение по документа, му обясняваха колко велик лидер е, колко много ГЕРБ е направила за България, как брилянтно е прекарал страната през кризата. Борисов „скромно“ се съгласяваше с тях и допълваше някои от успехите, като на пропускаше едновременно с това да разкритикува опонентите си. Но и строго изпитваше присъстващите дали са чели програмата на партията.

В началото на сбирката Борисов отговори на твърденията на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, че някакъв човек му е разказал как Борисов го е заплашил с думите: „Имаш жена и деца, които няма да разберат дали не ядат твоето месо“. „Така като чувам, само не съм изял някой човек. На филета“, с усмивка коментира Борисов. И без да споменава Рашков поименно, го нарече „мракобесна фигура, шеф на комунистическото следствие“. Изказа се и по въпроса с подслушванията: „Никой не говори за програма. За нищо друго не се говори, освен ченгеджийските им номера. До ден-днешен няма нищо реално след обвиненията за подслушване. Трябва да съшият нещо. Трескаво искат да намерят нещо, с което да избягат от това. Трескаво търсят някой като онзи бизнесмен в комисията.“

После се мина към нещо като дискусия по програмата на ГЕРБ, която не беше официално представена за предишните избори, но сега била обогатена, защото по думите на бившия вицепремиер Томислав Дончев хората искали те да са по-решителни, по-радикални и по-бързи. Какви са промените, също не се разбра, защото Борисов не даде думата на стоящите около него бивши министри, стискащи папки с листчета, а мина директно към диалог с младежите.

Оказа се, че повечето от младежите не са случайни – един е работил при досегашния външен министър Екатерина Захариева, друг бил съветник на зам. министъра на регионалното развитие Николай Нанков, трети бе зам.-кмет от ГЕРБ, четвърти – директор на столичната агенция за приватизация… От реплики се разбра и че за сбирката е имало репетиция. А някои младежи се бяха явили с предварително подготвени речи, които изчетоха.

Така Борисов чу от един активист, че е построил „невероятен път“ в община Сатовча, който се водел второкласен, ама „е първокласен за мен“. Темата поде и зам.кметът на Костинброд, който стигнал до София само за 25 минути. „Това не може да бъде изчегъркано“, обяви емоционално той.

Друг беше много впечатлен, че в програмата на ГЕРБ са предвидени консумативи за училищата. И с горчивина отбелязва как децата излизали от училищата неориентирани какви искат да станат, затова се лутали между професиите. „Трябват ни повече машинни инженери! Не прависти! Стига толкова прависти!“, отвръща Борисов, който преди години искаше младежите да стават овчари, а не IT специалисти, защото страната имала нужда от това.

„В енергетиката е необходим силен лидер като вас, който да лавира между великите сили. Това е много специфична сфера с толкова геополитика…“, каза му друг участник в рандевуто. „Не лавираме, а защитаваме интереса на държавата“, поправи го Борисов. И обясни колко много се е борил с „предателите“, които не искали да се построи продължението на „Турски поток“ през България. „Всичко ние сме ви построили и оставили на вас, младите хора! Тези тръби са ваши! Ще имате приходи от тях десетилетия напред“, увери Борисов, без да се спира на „подробности“ като цената на проекта или газа, който минава по него.

Друг енергетик похвали ядрените централи и особено възможността да се купуват малки реактори. „Малките реактори са за новите младежи, още не са одобрени в Европа“, прекъсна го обаче Борисов. И се похвали, че е платил изцяло реакторите за АЕЦ „Белене“, които са вече изцяло българска собственост. За какво и кога ще се използват обаче, не уточни.

Специализант по детска хирургия от „Пирогов“ благодари лично на Борисов за управлението на ковид-кризата. Друг студент по медицина обяви, че е грешно да се твърди, че образованието в България е лошо. Той бил учил в три университета в чужбина, преди да се върне в България заради ковид кризата, и може да гарантира, че макар тук учебниците да са остарели, учителите били дигитализирани. Даже имало практика, каквато в Италия например нямало. „Браво, мойто момче“, нареждаше лидерът благо.

Когато младежите му заговориха за иновации, той носталгично разказа как е работил на компютър „Правец“, а в Школата в Симеоново имало само един компютър IBM и всички се събирали да го гледат. Борисов одобрително кимаше и на критиките на младеж, който се представи като IT специалист, дълго време работил по софтуера на общинската администрация. Момчето беше възмутено, че чиновниците още ровели в папки вместо в компютри. Никой не повдигна въпроса защо за три мандата управление на ГЕРБ това не се е променило.

„Момичета няма ли да се изкажат“, подкани Борисов по едно време, тъй като дотогава получаваше похвали само от момчетата в залата. И веднага се изказа момиче – шефката на столичната общинска агенция за инвестиции. След известно време думата взе още една девойка от Костинброд, която обясни, че работи в мандра. „С този маникюр?“, удиви се Борисов, с което окончателно смути момичето.

Борисов посъветва младежите да не са толкова стегнати, да не се притесняват и да са по-отпуснати. „Най-много да дойдат да ме арестуват“, опита се да пусне шега експремиерът. И добави: „Когато това се случи, ще дойдете пред ареста, ще донесете хляб, вода“. После подкани арестуващите да идват по-рано, че му предстоят пътувания из страната. Шегичката бе посрещната с нервен смях.

Бившият премиер намери начин да каже и „добра дума“ за президента Румен Радев – той бил виновен, че държавата нямала хеликоптер-линейка, защото купил само военни хеликоптери. Разкритикува и финансовия министър в служебния кабинет, че се оплаквал, че няма пари. „На мен лесно ли ми беше. Почти до бой сме стигали – аз и Ананиев от една страна, Сачева и Дончев от друга. Дай за това, няма. Пращаме Ананиев да дири пари…“, разказа Борисов.

Партийното събрание не мина и без разказ за дядото на Борисов, убит от комунистите, нищо, че в смъртния му акт пишело, че е починал от червен вятър. И паралел на действията на служебното правителство с 1944 г. и прочистването на цвета на нацията.

„Обръщам се към демократичната общност – дойдат ли за нас, сега малко ви е приятно, като политически опоненти бият само по ГЕРБ, но запомнете ми думите, след това ще дойдат и за вас“, предупреди бившият премиер.

„Новите министри сън не ги хваща, като виждат какъв потенциал имаме“, похвали премиерът младежите в края на сбирката. И ги изпрати заедно с бившите министри да обикалят страната, за да започнават народа с постиженията и обещанията на ГЕРБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *