Борисов се кани да управлява през следващите 4 години

Бойко Борисов предлага една седмица срок, в който представените в парламента партии да обсъдят изборните правила. Това обяви самият той на свикан днес брифинг в централата на партията, който започна по съвсем различна тема и без участието на Борисов, който влезе по-късно в залата и седна отпред едва когато въпросите преминаха към темата за промените на Изборния кодекс.

Обяви и че е готов да бъде съвносител с „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ на временната комисия, която да обсъди правилата. На практика той предлага промените да не се гледат на второ четене в пленарната зала в сряда.

Нямаме никакво желание да се бърза с изборния закон. Единственото, което може да направим с всеобща мъдрост – ние, БСП, ДПС, „Демократична България и „Българки възход“, е в сряда да направим такава комисия, обяви Борисов.

Борисов обяви, че не е съгласен тази комисия да е само за месец, защото това означавало, че формациите искат да няма правителство и тласкат държавата към избори по време на война. „Не се ли състави правителство нито едно решение няма да бъде взето с оглед наближаващата тежка зима. Площадната демокрация стана модерна“, анализира още Борисов, имайки предвид организирания в петък вечер протест срещу промените в Изборния кодекс. „Не искам да изглежда, че отстъпваме пред уличен натиск“, добави той и по повод отношението спрямо Йордан Цонев от ДПС. В петък вечер той не отиде в „Панорама“, тъй като протестът се насочи към БНТ и му бе пратен екип вкъщи.

Според лидера на ГЕРБ накрая това не е демокрация и ще се стигне до гражданска война. Обяви, че не може една група малцинство да казва какво да се случва в страната, налагайки своето мнение.

Обяви, че по правилата на опонентите на ЕРБ партията му ги е победила и на последните избори и че връщането на хартиената бюлетина било, защото това искали привържениците на партията.

По отношение на връщането на хартиената бюлетина Борисов уточни, че от ГЕРБ не го правят заради ДПС и БСП, а заради хората. „По вашите правила народът ни постави на първо място“, каза още той.
Цяла седмица. Пред вас, пред камерите сядат парламентарните групи с IT специалисти, които да могат да изчистят всички съмнения във флашката, в кода. Решаваме и действаме. Те имат своите подозрения към хартията, ние – към кода. Има 4 години да управляваме, така че абсолютно съм „за“ една седмица пред камерите“, заяви Борисов.

Анализира, че във всички политически формации има стойностни хора и по един-двама, които „не стават“. Малко преди това няколко депутати от ГЕРБ обявиха, показвайки документи, получени от служебния министър на енергетиката, че всъщност споразумението с „Джемкорп“ официално не е прекратено, тъй като не е подписано от компанията, а само от бившия енергиен министър Александър Николов. Това е една от темите, с които ГЕРБ атакува бившите управляващи, преди да паднат от власт.

Според него парламентът си работи прекрасно.

Представителите на партията му завиха, че е заплаха за националната сигурност непрекратения по техни данни меморандум с „Джемкорп“ и затова ще бъдат сезирани ДАНС, МВР и Европейската комисия.

„Далаверата за 1 милиард долара е потулена и това се доказва от документи. Кирил Петков се е надявал да се върне на власт и три месеца е крил доклада на ДАНС, а на скрито заседание е взето решение, че договорът ще се прекрати, но той не е прекратен. Цялото говорене на Кирил Петков, че меморандумът с „Джемкорп“ е прекратен, е било само да ни се замажат очите. В Министерство на енергетиката е извършвана дейност по унищожаване на документи с цел прикриване на цялата далавера“, заяви Десислава Трифонова от ГЕРБ.

По-късно от „Продължаваме промяната“ обявих, че меморандумът с „Джемкорп“ е прекратен отдавна и темата е затворена, без абсолютно никакви последствия за държавата. Формацията смята, че темата се възобновява от ГЕР, за да се отклонява общественото внимание от истински важните теми.

„След скоростните промени в Изборния кодекс, днешният опит да се произведе скандал около куха тема, след което отново да се говори за хартиената бюлетина, е поредният знак, че Борисов тласка страната към нови предсрочни избори и вече се готви усилено за тях“, се посочва в съобщението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *