Борисов свика ГЕРБ, за да обяви исканията си преди ротацията

Във вторник Бойко Борисов събира ГЕРБ на съвещание, на което представя изготвеното от ръководството на партията му предложение за коалиционно споразумение с “Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП-ДБ). Това става в последния момент – само ден преди деня, в който се очаква премиерът Николай Денков да подаде оставка заради планираната премиерска ротация.

Още преди дни неофициално от мнозинството коментираха, че се очаква днес ГЕРБ да втвърди още повече позициите си, за да има от какво да отстъпва при преговори с ПП-ДБ.

В началото на Национално съвещание имаше остри изказванията спрямо досегашната управленска формула и предложенията на ПП-ДБ за предоговарянето ѝ. След тях на трибуната излезе Бойко Борисов, който обяви, че “ви отнемам думата, защото ако ви оставя още малко даже и аз няма да мога да взема завоя”.

“Няма ултиматуми, има последен шанс – да има правила, ред и гаранции, че правителството ще работи и ще постига резултати за хората”, каза в началото на събитието зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев, който същевременно обяви, че “се боя, че ротацията в този ѝ вид към момента е по-скоро безсмислена”.

“Ако се върнем 9месеца назад, ще видим, че тогава друг изход нямаше, за да бъде изведена страната от непрекъснатия цикъл от изори. Същественият въпрос е дали резултатът си е заслужавал. Боя се, че ще дадете отрицателен отговор”, добави той.

Според Дончев от настоящото правителство резултати давала само Мария Габриел, която в момента е вицепремиер и външен министър.

След него на сцената излезе Делян Добрев, който от постигането на договорката за правителство го играе опозиия. Очаквано той се обяви против управлението. “Вижда им се краят, надявам се той да е съвсем близо”, каза той. И зам.-председателят на парламентарнта група на ГЕРБ Рая Назарян се включи в нападките срещу ПП-ДБ като обяви, че с искането Денков да е външен министър се нарушавала първоначалната договорка и това показвало, че тя и занапред договореното да бъде нарушавано.

“Няма как да продължава тенденцията всичко добро, което е свършено в страната за последните девет месеца, да се приписва на ПП-ДБ, а всичко лошо и несвършено да се асоциира с ГЕРБ”, каза самата Габриел.

На първия ред до Борисов е седнала Мария Габриел, която би трябвало да стане премиер на мястото на Николай Денков според постигнатото преди 9 месеца “джентълмеското споразумение” между ПП-ДБ и ГЕРБ за управление на страната.

Събитието на ГЕРБ е обявено като Национално съвещание и започна в 12 часа, а от пресцентъра на партията казват, че на него ще бъде отговорено “на всички публични въпроси и условия, поставени през последните дни и часове от лидерите на ПП-ДБ”.

Националното съвещание е във формат: Изпълнителна комисия на ГЕРБ, народни представители на партията, областни координатори, кметове на общини и райони, избрани от ГЕРБ, общински и районни ръководители на партията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *