Борисов прецака Славчо Атанасов в Пловдив чрез Каназирева

ГЕРБ няма никакво намерение да отстъпва града на Патриотите. Здравко Димитров мобилизира циганския вот от „Столипиново“

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов прецака коалиционните си партньори от НФСБ и ВМРО в Пловдив. Премиерът демонстрира отново всеизвестната си практика да не спазва ангажименти, каквито той бе поел за Града под тепетата в началото на предизборната кампания за местния вот. Тогава Борисов бе обещал на Патриотите да не пречи на кандидата им Славчо Атанасов в замяна на тяхната подкрепа и позитивна кампания в София.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и кандидат-кметът Ангел Джамбазки спазиха обещанието си да не атакуват аферите на Йорданка Фандъкова, калпавите й многомилионни ремонти и схемите на ГЕРБерите за задкулисно разпределение на обществените поръчки. За благодарност, Бойко Борисов и Здравко Димитров организираха мащабна манипулация в деня на първия тур на изборите. Измамната схема, заблудила социолозите чрез екзитпола, е измислена от кандидат – кмета Здравко Димитров – Зико, одобрена от премиера и изпълнена от патерицата на ГЕРБерите Дани Каназирева – лидер на „Съюз за Пловдив“ и вечен кандидат за кмет.

В града се твърди, че тя е управлявана от ГЕРБ, а доказателствата за това можело да се видят в поредица от скандални решения на местния Общински съвет от последните 10 години, гласувани с решаващите гласове на съветниците на местната й коалиция.

Ето и измамата на Каназирева, разкрита от социолога Димитър Ганев от Изследователския център „Тренд“:

„Схемата на г-жа Каназирева обаче се оказа по-проста, но пък за сметка на това ефективна. Те засичат в началото на изборния ден секциите, в които агенциите правят екзит пол, и пускат хора, които нямат право да гласуват в тези секции, но пък влизат в тях.

След което те обясняват пред секционната комисия, че са объркали мястото си за гласуване и на излизане от секцията представят себе си като вече гласували и могат да попълнят анкетна карта за екзит пол. Социологическите агенции по решение на ЦИК трябва да са на три метра извън секцията и съответно нямат видимост какво се случва в нея. Заради това нашите екипи няма как да знаят дали определеният човек е гласувал или не е. Така по наши изчисления с помощта на не повече от 40-50 души в целия изборен ден този логистичен екип на Дани Каназирева успява да направи социологическа манипулация и да доведе до разлика от 7-8% между екзит пола на всички агенции и крайния изборен резултат. Не съм сигурен доколко г-жа Каназирева е спечелила от това, но според мен всяка постъпка, която цели определена манипулация, рано или късно се връща като бумеранг към нейния източник“, каза Ганев.

На втория тур на местните избори през 2015 г. ГЕРБ приложи почти същата манипулация спрямо Славчо Атанасов. Тогава през целия ден социолозите даваха разлика от 12% в полза на Иван Тотев срещу Славчо Атанасов, а резултатите показаха разлика от под 1%. Тогава кандидатът на ГЕРБ „победи“ Атанасов с 1416 цигански гласа…

Същата манипулация, на далеч по-брутална, ГЕРБ приложи на първия тур. Основната им идея е била да изпратят Дани Каназирева на балотаж, защото е по-удобният кандидат.

В сряда шефът на предизборния щаб на ВМРО Юлиан Ангелов обвини директно коалиционния партньор ГЕРБ, че са прилагали „мръсни номера и манипулация“ при екзитполовете в Пловдив. Почти през целия ден екзитполовете даваха сравнително голяма преднина на Каназирева. По думите на Ангелов „един месец социологията показваше, че Славо Атанасов се движи втори“. „Това е манипулация, която най-вероятно идва от основния ни опонент“, каза той, като уточни, че говори за кандидата на ГЕРБ Здравко Димитров, който ще спори с Атанасов на балотажа в неделя.

„Мръсни номера се правят от всички по време на избори. Тази манипулация обаче беше направена нарочно. На балотажа се надявам пловдивчани да си върнат за тази гавра с тях“, добави Ангелов.

В ГЕРБ – Пловдив са изплашени от Славчо Атанасов. Според неофициална информация, Здравко Димитров ще разчита отново основно на вота на циганите от гетото „Столипиново“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *